Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, november 22, 2011

Speciaal onderwijs op één plek ligt gevoelig

KAATSHEUVEL – De fusie tussen de Anton Pieckschool in Kaatsheuvel en de Dr. Hordijkschool in Waal­wijk is een omvangrijke klus. Bei­de scholen voor speciaal onder­wijs streven naar een samengaan per 1 augustus 2012, maar houden daarbij nog wel een slag om de arm. Uiteindelijk moeten de scho­len op één plek komen te zitten. De beoogde locatie is deWaalwijk­se Dr. Hordijkschool. De vestiging aan de Ringvaert in Kaatsheuvel gaat dan dicht.

Volgens directeur Jopie de Bruin van de Anton Pieckschool is het nog lastig te zeggen wanneer de scholen echt op één locatie gehuis­vest zijn. „We zijn dan tussen de anderhalf en vijf jaar verder, schat ik in.”

De Bruin beseft dat een mogelijke sluiting van de Kaatsheuvelse school gevoelig ligt bij ouders van leerlingen van de Anton Pieck­school. „Die signalen vangen we ook op. Het is een ingrijpend be­sluit”, beseft ze. „We hebben hier kinderen uit onder meer Kaatsheu­vel, Waspik en Sprang- Capelle, waarvan een flink aantal verder zal moeten reizen.” Onderzoek moet uitwijzen wat nu precies de gevolgen zullen zijn van een ver­huizing naarWaalwijk.

Volgens de stichting Leerrijk (waaronder de beide scholen val­len) is de Dr. Hordijkschool in ie­der geval het meest geschikt voor gezamenlijke huisvesting. De school aan het Rembrandtpark be­schikt over een groot terrein. Er zijn al grote verbouwingsplannen, maar de gemeente Waalwijk buigt zich nog wel over de haalbaarheid daarvan.

Over de noodzaak van de fusie be­staat geen discussie. De scholen zien het aantal kinderen sterk te­ruglopen: een probleem dat bij veel scholen voor speciaal onder­wijs speelt. De zorg op basisscho­len is verbeterd, met als doel om kinderen zo lang mogelijk op hun ‘eigen’ basisschool in de buurt te houden. Dat betekent automatisch minder leerlingen in het speciaal onderwijs. De Anton Pieckschool telt nu 71 kinderen en de Dr. Hor­dijkschool 92 leerlingen.

Volgens stichting Leerrijk dreigen forse financiële problemen als bei­de scholen in stand gehouden wor­den. De fusieplannen kosten wel meer tijd dan verwacht. Eerder was het streven om beide scholen al augustus dit jaar samen te laten gaan. Maar dat bleek toch te kort dag.

„Er moet veel geregeld worden”, stelt De Bruin. „Dit is toch iets an­ders dan een fusie van bedrijven. Het gaat hier om goede zorg voor kinderen. De culturen van beide scholen verschillen niet zo heel veel, maar moeten toch helemaal op elkaar afgestemd worden. Bij deze fusie moet alles in één keer goed geregeld zijn. De kinderen moeten zich meteen veilig voe­len.”

bron: Brabants Dagblad