Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, december 14, 2011

Dronken militair geschorst door Defensie

DEN HAAG - De 23-jarige dronken militair die afgelopen zondag in Loon op Zand een verkeersongeval heeft veroorzaakt waardoor een 20-jarige inwoner van Sprang-Capelle om het leven kwam, is door zijn werkgever voorlopig geschorst.

De man bestuurde een auto met vijf passagiers. De auto raakte van de weg en botste tegen een boom. De militair is sinds maandagavond weer op vrije voeten. Hij blijft wel verdacht, liet een woordvoerder van de marechaussee weten.

Het verhaal gaat dat de militair als illegale taxichauffeur aan het werk was. De marechaussee doet daarover geen mededelingen. De militair had vijf keer de wettelijk toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Het slachtoffer uit Sprang-Capelle overleed ter plaatse. Een inzittende raakte gewond, drie andere passagiers kwamen met de schrik vrij.

Ondanks een screening, de nadruk op normen en waarden in de opleiding, een streng ontslagbeleid en diverse integriteitsonderzoeken slaagt Defensie er maar niet in het aantal delicten onder militairen terug te dringen.

„We doen er alles aan om strafbare feiten te voorkomen, maar misschien moeten we concluderen dat we daar nóg meer in moeten investeren”, zegt Désirée Verweij, hoogleraar filosofie en ethiek aan de faculteit voor Militaire Wetenschappen in Breda. „Geen extra lesje, maar voortdurende aandacht voor ethiek. Zodat ze daar later na hun opleiding op een vanzelfsprekende manier zelf verder aan werken.” Dat is erg belangrijk voor Defensiepersoneel, vindt Verweij. „Wil de samenleving vertrouwen hebben in de krijgsmacht, dan moet die ook in moreel opzicht professioneel handelen.”