Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, december 10, 2011

BRUISEND DORPSHART Onderzoekers pleiten voor verder gaan met schone lei

KAATSHEUVEL – Veel is er fout ge­gaan met het plan voor de bouw van het Carré in het Bruisend Dorpshart van Kaatsheuvel. Maar dat hoeft geen aanleiding te zijn voor een politieke afrekening. Dat is vrij vertaald een van de conclu­sies uit het onderzoek naar de gang van zaken rond het Carré, het multifunctionele centrum dat in Kaatsheuvel moet verrijzen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de onafhankelijke buitenstaanders Joep Baartmans-van den Boogaart ( oud- gedeputeerde) en Gerard Daandels ( oud- burgemeester on­der meer Liempde en Deurne).

De exploitatie van het Carré bleek enige tijd geleden 600.000 euro duurder uit te vallen dan begroot. Dat nieuws leidde tot grote beroe­ring binnen het gemeentebestuur. Een ambtelijk onderzoek maakte duidelijk dat er veel fout was ge­gaan, zowel bestuurlijk als ambte­lijk. Het ontbrak aan regie, samen­werking en onderlinge communi­catie. Bovendien was onduidelijk wie voor wat verantwoordelijk was en was de dossiervorming on­dermaats. Niemand had een totaal overzicht van wat er speelde.

De raad greep het ambtelijk onder­zoek aan om extern de zaak nog eens te laten beoordelen. Baart­mans en Daandels namen die taak op zich. Zij presenteerden gisteren hun bevindingen. „Iedereen is met de billen bloot gegaan”, liet Daan­dels weten. Hij en Baartmans lie­ten zich optimistisch uit over de toekomst. Maar dan is het volgens hen wel nodig dat het gemeentebe­stuur een streep trekt onder het verleden en de blik richt op de toe­komst. „Dat is ook mogelijk, want we hebben geconstateerd dat hier geen sfeer heerst van afrekenen met elkaar”, aldus Baartmans. De onderzoekers adviseren 1 januari 2012 als nieuwe startdatum vast te leggen. Daarbij is het noodzakelijk dat voor de verdere ontwikkeling van het Bruisend Dorpshart en het Carré absolute duidelijkheid komt over taken, rollen, verant­woordelijkheden, procesbewaking en communicatie. Burgemeester Wim Luijendijk kondigde gisteren aan dat dit ook zal gebeuren.

Het college heeft volgens Luijen­dijk ook alle verantwoordelijkheid op zich genomen voor hetgeen er gebeurd is tot nog toe. Baartmans en Daandels complimenteerden overigens B. en W. voor hun open­heid en eerlijkheid en bereidheid om hun fouten te erkennen. „Er is een compleet beeld ontstaan. Het is nu tijd om een hectische perio­de af te sluiten, want dit was het en dit mag nooit meer gebeuren.”

Kritiek hebben de onderzoekers ook. Ze vinden het een ernstige misrekening dat B. en W. geen standpunt innamen over het amb­telijk onderzoek. Daardoor bleef te veel hangen in onduidelijkheid, met name over concrete voorstel­len voor verbeterpunten. De on­derzoekers vinden ook dat de bur­gemeester een meer prominente rol had kunnen spelen. „Ik had in­derdaad dringender kunnen zijn”, gaf Luijendijk toe.

De raad bespreekt donderdag het onderzoeksrapport.

Bron: Brabants Dagblad.