Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, december 05, 2011

Toezichthouder aangesteld bij stichting WSG

DEN HAAG/ GEERTRUIDENBERG – Mi­nister Piet Hein Donner van Bin­nenlandse Zaken heeft een extern toezichthouder aangesteld bij Wo­ningstichting Geertruidenberg. De corporatie, die met flinke finan­ciële problemen kampt, moet bin­nen een week een saneringsaan­vraag indienen bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). Voor 1 juni 2012 moet het saneringsplan klaar zijn, zo laat Donner de Tweede Kamer weten.

De minister vindt dat voormalig directeur Peter Span te veel risico’s heeft genomen en dat de Raad van Toezicht te weinig tegenwicht bood.

In april dit jaar werd Span aan de kant geschoven en huidig inte­rim- directeur Peter Ruigrok aange­steld. Aan hem de taak de corpora­tie weer gezond te maken. Het Waarborgfonds Sociale Woning­bouw wilde tot 1 december garant staan voor de financieringslasten, op voorwaarde dat de corporatie een oplossing vond. Bijvoorbeeld in de vorm van een fusie met een andere corporatie. Dat is echter niet gelukt. Om acute liquiditeits­problemen te voorkomen, moet WSG nu van de minister een sane­ringsplan opstellen.

In dat plan moet blijken hoeWSG voldoende grond en koopwonin­gen afstoot om het liquiditeitspro­bleem op te lossen. In de optiek van de minister is er wel voldoen­de vermogen aanwezig ten opzich­te van de uitstaande leningen. Ech­ter, door de slechte verkoopbaar­heid van het bezit is er te weinig geld om de rente op de leningen te betalen.

WSG beschouwt de maatregel als een steun in de rug. „ Kennelijk vindt de minister dat wij op de goede weg zijn”, reageert interim­bestuurder Peter Ruigrok ver­heugd op de ingreep. „De minister geeft ons de tijd om door te gaan met het verkopen van onze grond­posities en daardoor de risico’s te verkleinen, ook voor eventuele partners. Maar ook het zelfstandig doorgaan blijft nog steeds een op­tie.” Gerard Erents wordt aange­steld als toezichthouder. Hij was eerder bestuurder bij diverse cor­poraties. Hij moet erop toezien dat WSG doet wat de minister heeft opgedragen

Bron: BN De Stem/ BD