Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, december 23, 2011

Gratis huwen wordt sobere kwestie in Loon op Zand

KAATSHEUVEL – De gratis huwelijks­voltrekkingen in de gemeente Loon op Zand worden fors sober­der. Een vergaderruimte in de ge­meentewinkel in Kaatsheuvel is vanaf 1 januari dé plek voor koste­loze huwelijken en partnerschap­pen. De kamer biedt plek aan maximaal zeven personen: het bruidspaar, vier getuigen en de ambtenaar. De gemeente wil zo kosten besparen.

Loon op Zand heeft nu twee ge­meentelijke trouwlocaties: De Ven­loene in het dorp Loon op Zand en de raadzaal in De Westkant in Kaatsheuvel. Op die laatste locatie worden nu op maandag- en dinsdagochtend de gratis huwelij­ken en partnerschappen voltrok­ken.

De gemeenten móeten hun inwo­ners de mogelijkheid bieden om kosteloos te trouwen. Ook Loon op Zand ziet de belangstelling voor de gratis voltrekkingen fors groeien. De gemeente wil met een sobere opzet de kosten stevig druk­ken. In De Westkant worden de gratis huwelijken en partnerschap­pen nu nog voltrokken door bui­tengewone ambtenaren van de burgelijke stand ( babs), geassis­teerd door gemeentebodes. Vanaf 1 januari neemt een ‘gewone’ amb­tenaar van de burgelijke stand dat werk over. Dat scheelt kosten, zo­als de vergoedingen voor de babs (zo’n 80 euro per huwelijk) en de ondersteuning van de bodes.

De ruimte in de gemeentewinkel is een stuk kleiner dan de raadzaal in De Westkant. De gemeente kan bij een ‘openbare plechtigheid’ geen mensen weigeren. Maar als er meerdere gasten komen, moe­ten zij staand in de gemeentewin­kel de plechtigheid volgen. „We zullen dat proberen te voorkomen en de bruidsparen daarover vooraf informeren”, stelt het college. De gratis huwelijken zijn vanaf 1 ja­nuari overigens alleen nog op dinsdagochtend mogelijk.

De gemeente wil met de sobere plechtigheid een uitzondering ma­ken voor bruidsparen met een Doe-pas, die het financieel lastig hebben. Zij krijgen wel de moge­lijkheid om hun huwelijk koste­loos te laten voltrekken in De Westkant met een trouwambte­naar, bode, gasten en diverse extra’s als muziek en toespraak.