Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, maart 31, 2012

In dorpshart is al ruim 15 miljoen gestoken

Loon op Zand heeft tot dus­ver ruim 15 miljoen euro gesto­ken in project Bruisend Dorps­hart.

Na Pasen mogelijk helderheid over aanpassingen van centrum­plan Kaatsheuvel.


KAATSHEUVEL –
De gemeente Loon op Zand heeft inmiddels bijna 15,3 miljoen euro geïnvesteerd in het Bruisend Dorpshart in Kaatsheu­vel, waarvan de bouw nog altijd moet beginnen. Wethouder Ge­rard Bruijniks (Gemeentebelan­gen) hoopt na Pasen meer duide­lijkheid te kunnen geven over mo­gelijke aanpassingen van het cen­trumplan. Volgens hem verkeren de onderhandelingen tussen de ge­meente en de beoogde bouwers Heijmans enWSG in de afronden­de fase. „Maar de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst”, stelt hij vast.

De gemeente heeft een bedrag van maximaal 27,5 miljoen euro gere­serveerd voor het Bruisend Dorps­hart. Voor dat geld moet Kaatsheu­vel een nieuw levendig centrum krijgen. Inmiddels is al een flink
bedrag uitgegeven: 15.296.100 euro. Een groot deel daarvan ( bijna 8,5 miljoen euro) was voor het verwer­ven van gronden en panden. Maar ook de tijdelijke huisvesting die nodig is na de sloop van het ge­meentehuis kost veel: ruim 1,2 mil­joen euro.
Wanneer de eerste bouwactivitei­ten in het Kaatsheuvelse centrum starten blijft nog onduidelijk. Het grote terrein ligt al vanaf eind 2010 braak na de sloop van het gemeen­tehuis en panden aan de Nieuwe Markt. De plannen zijn fors ver­traagd, omdat gemeente en WSG worstelen met de kosten van het project. Op dit moment zijn par­tijen nog druk aan het onderhan­delen over eventuele aanpassingen van het plan. Over de inhoud van het overleg willen ze nog niets kwijt.
Volgens het college is het door al deze ontwikkelingen nu niet mo­gelijk om een goede inschatting te maken van de fasering en financi­ën van het project Bruisend Dorps­hart. Wel is er voor de gemeente­raad een overzicht gemaakt van de al gemaakte kosten en gerealiseer­de opbrengsten van het miljoenen­plan.

Ook zijn de risico’s nog eens in kaart gebracht. Zo is het bijvoor­beeld de vraag of alle subsidies bin­nengesleept worden waarop eer­der gehoopt is. Verder is het onze­ker of het in financiële nood verke­rendeWSG een stuk grond bij Mo­lenwijck- Zuid in Loon op Zand koopt, een deal die de gemeente ruim 1,2 miljoen euro zou moeten opleveren voor de parkeerkelder in het dorpshart.

Het is voor de gemeente in ieder geval van groot belang dat het pro­ject snel vlot getrokken wordt. Hoe langer het duurt, hoe hoger de kosten. De gemeente wil in ie­der geval nu al iets doen aan de troosteloze aanblik van het cen­trum. Binnenkort wordt er een grasmat aangelegd. Bruijniks bena­drukt dat dat wat hem betreft echt om een tijdelijke oplossing gaat.