Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, maart 28, 2012

‘ Verloving’ roept nog te veel vragen op

KAATSHEUVEL – De vergaande sa­menwerkingsplannen tussen Loon op Zand en Waalwijk zijn nog ze­ker geen gelopen koers. De twee gemeenten willen nader onder­zoek laten doen naar de beoogde samenwerking. Ze roepen hier­voor waarschijnlijk de hulp in van het onafhankelijke adviesbureau Berenschot.

Vorig jaar presenteerden de burge­meesters Wim Luijendijk (Loon op Zand) en Nol Kleijngeld (Waal­wijk) de plannen voor een zeer vergaande samenwerking. Het uit­eindelijke streven was om te ko­men tot één gemeentelijke organi­satie ( backoffice) voor Loon op
Zand enWaalwijk.

Maar er zijn de afgelopen maan­den twijfels gekomen over zo’n sa­menwerkingsvorm. Dat komt voor­al door de hoge voorbereidingskos­ten, die in de miljoenen zouden lo­pen. Reden voor beide colleges om op de rem te trappen. Ook bij de politiek in Loon op Zand zijn grote aarzelingen of nu wel de goe­de weg wordt bewandeld. En Waalwijk concludeert dat het aan­vankelijke elan bij buurgemeente Loon op Zand wat aan het tempe­ren is.

Een extra onderzoek ( quick scan) moet meer duidelijkheid bieden
over de mogelijke samenwerkings­vormen en de kansen en bedreigin­gen. Binnenkort wordt de exacte onderzoeksopdracht voor het onaf­hankelijke adviesbureau bekend. Nu buigen de ondernemingsraden van Loon op Zand en Waalwijk zich nog over de voorstellen. Ook de gemeenteraden moeten nog ak­koord gaan.
De kosten van het onderzoek door Berenschot zijn nog niet bekend. Het wachten is op de concrete op­dracht en offerte. „Maar we hou­den rekening met enkele tiendui­zenden euro’s”, aldus burgemees­terWim Luijendijk.

Volgens hem is er vorig jaar niet te vroeg naar buiten getreden met de plannen voor de vergaande samen­werking.
„We hadden op dat mo­ment geen rekening gehouden met zulke hoge voorbereidingskos­ten. Dat bleek later uit ervaringen bij andere gemeenten”, legt Luijen­dijk uit.
De hoge voorbereidingskosten zijn een grote tegenvaller. Maar het sa­menwerkingsplan draait niet al­leen om geld. Het moet ook leiden tot een minder kwetsbare gemeen­telijke organisatie en betere dienst­verlening.

In de gemeente Loon op Zand roe­ren zich overigens steeds vaker voorstanders van een echte herin­deling. Maar Luijendijk benadrukt nogmaals dat het uitgangspunt is dat Loon op Zand zelfstandig blijft.