Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, maart 22, 2012

Twijfels rondom oorlogsgraf in de duinen

UDENHOUT - Het is nog maar de vraag of de stoffelijke resten van veertien verzetstrijders begraven liggen vlakbij hotel Bosch en Duin in Udenhout.
Betrokkenen zijn terughoudend over 'de vondst' die genisten van het 41 Pantsergeniebataljon vorige week deden. Er kan vanalles liggen, zeggen ze.
Bij onderzoek met een grondradar werden verstoringen in de grond gevonden. Dat betekent dat de samenstelling van de grond anders is dan elders in het gebied. Daarop meldde het ministerie van Defensie woensdag dat 'mogelijk een massagraf' is ontdekt. "Voor hetzelfde geld zijn het schuttersputjes die Defensie gebruikte om te oefenen", zegt Marcel Schuring.
De forensisch onderzoeker heeft verstand van bodemonderzoeken. Schuring is tevens verbonden aan de Werkgroep Oorlogsnazorg van het Rode Kruis en betrokken bij de zoektocht naar de veertien verzetstrijders. Schuring is al jaren 'aan het rechercheren' naar de nog altijd vermiste, geëxecuteerde verzetstrijders.
"Voor nabestaanden is dit nieuws heel pijnlijk. Zij volgen de zaak nog altijd op de voet, zijn er enorm bij betrokken. Ik heb met een paar van hen gesproken. Ze zijn geëmotioneerd."
Dat zegt Henk Peters, gids in het gebied en auteur van het artikel Oorlogsmonumenten (PDF) in het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. "Daarnaast zijn ze natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar wat er met hun familie is gebeurd."