Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juni 20, 2012

Buurtpreventie 'loont'

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand is de laatste twee jaar me­de door de inzet van buurtpreven­tieteams en het wijkgericht wer­ken veiliger geworden. Dat stelde Marco Boudewijns, coördinator in­tegrale veiligheid van de gemeente Loon op Zand, maandagavond tij­dens een bijeenkomst van alle pre­ventieteams en betrokken instan­ties in De Westkant in Kaatsheu­vel.
Volgens Boudewijns is het geweld op straat, de voertuigcriminaliteit, de overlast van drugs en alcohol en het aantal bedrijfsinbraken ge­daald. Het aantal woninginbraken daarentegen is licht gestegen. Ook het aantal meldingen van overlast­gevende jeugd is toegenomen.

Hoewel de cijfers anders laten
zien, voelt de burger zich onveili­ger. „Daar is nog een taak wegge­legd voor de preventieteams”, al­dus Boudewijns.

Vier jaar geleden startte Loon op Zand met de buurtpreventie­teams. Ze worden aangestuurd door twee coördinatoren. Een pre­ventieteam bestaat uit meerdere
straatvertegenwoordigers. Als bur­gers iets vreemds opvalt of kleine dingen willen melden, zoals een losliggende stoeptegel, kunnen ze dat melden bij de straatvertegen­woordiger. Die zorgt ervoor dat de melding op de juiste plaats terecht­komt.

Volgens wethouder Wil Ligten­berg (Lijst Loon op Zand) kunnen dat ook sociale zaken betreffen. „ Soms zit achter een voordeur meer dan je weet”, meende de wet­houder. „ Mensen moeten elkaar weer gaan helpen.”

Momenteel telt Loon op Zand acht preventieteams. Loon op Zand en De Moer zijn helemaal af­gedekt, Kaatsheuvel nagenoeg hele­maal.

Maandagavond ondertekenden al­le betrokkenen een intentieverkla­ring. „Het is vrijwilligerswerk, maar het is niet vrijblijvend, van­daar deze intentieverklaring”, on­derstreepte wethouderWil Ligten­berg.

Binnenkort wordt gestart met de oprichting van een team in het buitengebied van de gemeente Loon op Zand.