Buurtpreventie 'loont'
KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand is de laatste twee jaar mede door de inzet van buurtpreventieteams en het wijkgericht werken veiliger geworden. Dat stelde Marco Boudewijns, coördinator integrale veiligheid van de gemeente Loon op Zand, maandagavond tijdens een bijeenkomst van alle preventieteams en betrokken instanties in De Westkant in Kaatsheuvel.
Volgens Boudewijns is het geweld op straat, de voertuigcriminaliteit, de overlast van drugs en alcohol en het aantal bedrijfsinbraken gedaald. Het aantal woninginbraken daarentegen is licht gestegen. Ook het aantal meldingen van overlastgevende jeugd is toegenomen.
Hoewel de cijfers anders laten zien, voelt de burger zich onveiliger. „Daar is nog een taak weggelegd voor de preventieteams”, aldus Boudewijns.
Vier jaar geleden startte Loon op Zand met de buurtpreventieteams. Ze worden aangestuurd door twee coördinatoren. Een preventieteam bestaat uit meerdere straatvertegenwoordigers. Als burgers iets vreemds opvalt of kleine dingen willen melden, zoals een losliggende stoeptegel, kunnen ze dat melden bij de straatvertegenwoordiger. Die zorgt ervoor dat de melding op de juiste plaats terechtkomt.
Volgens wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) kunnen dat ook sociale zaken betreffen. „ Soms zit achter een voordeur meer dan je weet”, meende de wethouder. „ Mensen moeten elkaar weer gaan helpen.”
Momenteel telt Loon op Zand acht preventieteams. Loon op Zand en De Moer zijn helemaal afgedekt, Kaatsheuvel nagenoeg helemaal.
Maandagavond ondertekenden alle betrokkenen een intentieverklaring. „Het is vrijwilligerswerk, maar het is niet vrijblijvend, vandaar deze intentieverklaring”, onderstreepte wethouderWil Ligtenberg.
Binnenkort wordt gestart met de oprichting van een team in het buitengebied van de gemeente Loon op Zand.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home