Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, november 07, 2015

'Water staat clubs aan de lippen na bezuinigingen'door Jan in ‘t Groen en Erik van Hest

KAATSHEUVEL Een deel van de gemeenteraad in Loon op Zand maakt zich zorgen over de financiële situatie bij een aantal verenigingen en evenementen. Volgens Gemeentebelangen staat bij sommige clubs ‘het water aan de lippen’ terwijl Pro3 zich afvraagt of sommige festivals nog wel kunnen voortbestaan.

De zorgen waren donderdag de belangrijkste reden voor de raad om in te stemmen met een amendement van Gemeentebelangen waarin werd voorgesteld om de  bezuinigingen op de subsidies opnieuw te bekijken.  
Dat juist Gemeentebelangen met het amendement kwam is opmerkelijk. Die partij maakte zich twee jaar geleden juist sterk voor het afbouwen van de subsidies terwijl veel clubs toen al waarschuwden voor financiële problemen.  Fractievoorzitter Ad van Laarhoven: „We stonden toen met de rug tegen de muur om de begroting rond te krijgen. Maar ook toen  spraken we af dat we zouden ingrijpen als het fout zou gaan.”
Volgens Van Laarhoven  dreigen de bezuinigingen nu ten koste van de vrijwilligers te gaan. „Zij zijn de spil van de samenleving. We zien met lede ogen aan dat het water bij veel verenigingen aan de lippen staat.”
 Peter Flohr (Pro3) vreesde voor de toekomst van evenementen als het Pleinfestival, Kraokfestival en de Kerstklokkenloop als de vrijwilligers nog meer worden belast. „Daarom vragen wij het college om een bijstelling van het subsidiebeleid.” Ook Jan Brekelmans (Voor Loon) signaleerde de problemen. „Op eigen kracht zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen blijkt in de praktijk erg lastig.”
Bij de verenigingen werd met enige verbazing maar ook tevredenheid gereageerd op het nieuwe standpunt van de raad. „Er klinken eindelijk weer positieve geluiden”, zegt Peter Roelen, voormalig bestuurslid van DESK. 

Er loopt nog een hoger beroep van de buitensportverenigingen tegen de bezuinigingen. In december volgt de uitspraak. De clubs komen binnenkort samen om te praten over de nieuwe situatie.
Bron: BD

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home