Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, april 04, 2007

Kaatsheuvel: de gemeenteraad gaat SMART

Er gaat geen commissie- of raadsvergadering voorbij of de term SMART valt. De gemiddelde luisteraar op de publieke tribune begrijpt er geen snars van. "Alle stukken moeten SMART zijn", aldus Ad van Laarhoven, fractievoorzitter van Gemeentebelangen in de laatste commissievergadering.

SMART staat voor
Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch,Tijdgebonden

Deze manier van besturen is volgens bekende economen weer achterhaald.

De nieuwe theorie:
SMART doelstellingen blijven al met al een lapmiddel. Zwakke managers hebben een middel in handen om grip te krijgen op zaken waar ze niet werkelijk grip op hebben. Het hoger management heeft eveneens de illusie zaken in de klauw te hebben. Een illusie, inderdaad.

Waar het in organisaties werkelijk om draait is leiderschap. Een leider streeft ernaar (inderdaad: “streven”, dus niet SMART!) mensen naar hun kunnen te ontwikkelen en te laten presteren. Dat is pas doelvervlechting! Medewerkers helpen zichzelf te ontwikkelen. Dat motiveert en bevordert de carrièrekansen van die medewerkers. Mensen helpen op de toppen van hun kunnen te presteren, ook dat motiveert en geeft bevrediging. En, het leidt ook nog tot maximale prestaties voor de organisatie!

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Uit mijn hart gegrepen. Denk dat alleen de laatste paragraaf de organisatie voor problemen stelt als de raad zo blijft hameren op smart...

05 april, 2007  

Een reactie posten

<< Home