Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, januari 15, 2008

Gemeente ondersteunt buurtpreventieproject de Draaiboom in Kaatsheuvel

Binnen buurt de Draaiboom in Kaatsheuvel heeft een aantal buurtbewoners het initiatief genomen om een buurtpreventieproject op te zetten. Doelstelling van dit project is om bewoners bewuster te maken van het feit dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan leefbaarheid en veiligheid van de eigen woonomgeving. En dat ze daarmee ook zelf de sociale samenhang kunnen vergroten.
De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte. Ze ondertekent de intentieverklaring én geeft subsidie aan het project.

De buurtbewoners hoeven niet alleen aan het werk. Een speciaal buurtteam (bestaande uit buurtbewoners) werkt samen met de politie, welzijnsinstelling Triangel, woningcorporatie Casade en de gemeente. Het buurtteam bestaat uit straatvertegenwoordigers en een aantal coördinatoren (ook buurtbewoners). De coördinatoren zorgen met de partners (politie, Triangel, Casade en gemeente) voor afstemming in informatievoorziening en activiteiten.

Wensen, signalen en ideeën
De buurtbewoners in het project gaan wensen, signalen en ideeën naar voren brengen met betrekking tot leefbaarheid, veiligheid, openbare ruimte en sociale samenhang. De professionele partijen die actief zijn in de buurt zoals de politie, woningcorporatie Casade, welzijnsinstelling Triangel en de gemeente Loon op Zand gaan met deze signalen aan de slag. Ze zullen ook actief communiceren over activiteiten die in de buurt plaats gaan vinden.

Intentieverklaring en subsidie
Om het buurtpreventieproject in de Draaiboom verder handen en voeten te geven wordt een intentieverklaring ondertekend door het buurtteam en de partners. In die verklaring is op hoofdlijnen vastgelegd wat buurtpreventie behelst en welke inbreng de verschillende partijen hierin hebben.
De gemeente ondersteunt het intiatief ook financieel. Voor de opstart en organisatie stelt de gemeente € 1.600,- ter beschikking.

Wijkgericht werken
Het initiatief van de Draaiboom past uitstekend binnen de wijkgerichte manier van werken die de gemeente in Loon op Zand wil doorvoeren. Deze wijkgerichte aanpak richt zich op:
- Actief betrekken van bewoners bij hun wijk en medewijkbewoners.
- Integrale aanpak en samenwerking door de verschillende partners die actief zijn in de wijk.
De gemeente ziet buurtpreventie Draaiboom dan ook als een goed pilot-project om in 2008 al concrete resultaten te boeken op het gebied van wijkgericht werken.