Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, april 29, 2008

Loonse arbeidsgehandicapte mag zelf werkgever kiezen

Kaatsheuvel – Mensen die een indicatie hebben om te gaan werken bij een Sociale Werkvoorziening kunnen binnenkort zelf kiezen waar ze willen gaan werken en door wie ze begeleid willen worden.

Per 1 juli 2008 gaat de gemoderniseerde wet Sociale Werkvoorziening in. Die maakt het mogelijk dat mensen met een indicatie een persoonsgebonden budget aan kunnen vragen en het recht hebben bij welk bedrijf of instelling ze willen gaan werken. Het persoonsgebonden budget wordt niet uitbetaald aan de geïndiceerde. “Je moet het niet vergelijken met het persoonsgebonden budget in de zorg, waar de mensen een zak met geld krijgen en zelf hun zorg in kunnen kopen. De bedragen worden rechtstreeks uitbetaald aan de bedrijven waar de mensen werken en hun begeleiders”, aldus wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen).

Volgens de wethouder gaan momenteel veruit de meeste mensen met een indicatie bij Werkvoorziening Midden Langstraat (W.M.L.) aan de slag. Vanaf 1 juli kunnen dus geïndiceerde zelf een werkgever zoeken. Volgens Aussems moet de begeleiding echter wel aan bepaalde strenge eisen voldoen.

Directeur Hans Bax van de W.M.L. denkt dat ook als de nieuwe wet ingaat de mensen toch voor de ervaring van zijn organisatie zullen blijven kiezen. Bax: “Wij begeleiden nu al mensen naar bedrijven. Mensen die op de wachtlijst staan plaatsen we bij ons of bij een bedrijf. Wij verstrekken de loonkostensubsidie en stellen een jobcoach aan. De teller staat momenteel al op 33 individuen die bij een bedrijf begeleid werken”.

Volgens de wethouder kost de nieuwe wet de gemeente geen extra geld. “We ontvangen jaarlijks een budget waarmee we tenminste een minimaal aantal arbeidsplaatsen kunnen financieren. De ervaring leert dat begeleid werken (en detacheren) minder kost en per saldo goedkoper is dan beschutte arbeidsplaatsen zoals binnen bij de W.M.L. De Loonse gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met de invoering van de nieuwe wet.