Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, mei 17, 2008

Strijd tegen vrees voor riekende kliko

LOON OP ZAND - Je moet er niet aan denken. Een stinkende groene kliko, waar de maden uitkruipen.

De verontruste inwoner van Kaatsheuvel ziet dit schrikbeeld al helemaal voor zich, als de gemeente haar plan voor de nieuwe afvalinzameling doorzet. Niet meer wekelijks het groente-, fruit- en tuinafval ophalen, vraagt in zijn ogen om problemen. De man deed donderdagavond een klemmend beroep op de politiek om toch vooral de huidige manier van inzameling voort te zetten. "Luister naar de burgers en hou het zo." Tevergeefs. Het wordt allemaal anders.

Loon op Zand gaat nu de boer op met de nieuwe afvalplannen. Op zoek naar steun en begrip. Het is een nadrukkelijke opdracht van de politiek. Want er leven nog (te) veel vragen over de plannen.

Nu gooien de inwoners van Loon op Zand hun rest- en gft-afval gewoon in één kliko: de duobak. De gemeente wil het anders. Niet iedereen is even zorgvuldig met het scheiden van afval in de duobak. De containers zijn verder versleten en het contract met de huidige afvalinzamelaar Van Gansewinkel loopt op 1 november af.

De mensen krijgen eind dit jaar daarom dríe afvalcontainers voor restafval, gft-afval en papier. Maar velen zitten niet te wachten op nóg zo'n 'lelijke kliko'. Ook gevoelig ligt het plan om de éne week het restafval en de andere week het gft-afval op te halen. Nu wordt al dat afval iedere week ingezameld. De vrees voor 'rottend tuinafval' klinkt al. Daarom wordt nu ook gekeken of in de warme zomerperiode het gft-afval wel wekelijks ingezameld kan worden.

De gemeente heeft dus veel twijfels weg te nemen. Ze zet de komende tijd alle voordelen duidelijk op een rij: betere scheiding van afval, lagere kosten van de afvalverwerking, minder hoge afvaltarieven en een beter milieu. De voorlichtingscampagne wordt nog een lastige missie, bleek donderdagavond. Ook de politiek worstelt met het onderwerp. Ze steggelde ruim twee uur over het afvalplan, met de ene schorsing na de ander en gegoochel met cijfers. Uiteindelijk stemden alleen VVD en PvdA tegen, niet overtuigd van de onderbouwing en het draagvlak.

Maar er komen waarschijnlijk nog meer veranderingen aan. Mogelijk gaat Loon op Zand in de toekomst echt over op 'diftar.' Hoe vaker je dan een volle kliko aan de weg zet, hoe hoger je afvalrekening. Het eind van de afvaldiscussie is dus nog lang niet in zicht.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Milieuhygiënisch
In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn gemeenten begonnen met het scheiden van afval. Dit vanwege het gebrek aan ruimte op stortplaatsen. Door iedere afvalstroom op een geschikte manier te verwerken, werd het ruimtegebrek opgelost en het afval zo milieuvriendelijk mogelijk verwerkt. Inmiddels is het tien jaar later. De technologie gaat verder. En daarmee ook de afvalscheiding.
Recent onderzoek toont aan dat er, met de kwaliteit van de huidige verbrandingsovens, feitelijk geen merkbaar verschil meer is tussen verbranden, composteren of vergisten van GFT afval. Wanneer de GF-component wordt verbrand is dit dus niet schadelijker voor het milieu. Van tuinafval kan biomassa gemaakt worden. Dit is biologisch afbreekbaar afval dat wordt omgezet in energie en elektriciteit. Groente- en fruitafval is minder geschikt om te verwerken tot biomassa.

Bedrijfsmatig
Groente- en fruitafval gaat per 1 februari in de grijze container. Deze grijze bak wordt het hele jaar door tweewekelijks opgehaald. De zomerinzameling vervalt. De T-fractie, oftewel gras, snijbloemen, bladeren en kamer- en tuinplanten, wordt eveneens tweewekelijks opgehaald. Deze fractie wordt vervolgens bewerkt tot biomassa, waarmee uitvoering kan worden toegegeven aan de gemeentelijke doelstelling om 5% duurzame energie toe te passen in 2010 en 10 % in 2020. De inzameling en verwerking van GFT-afval bij gestapelde woningbouw en hoogbouw blijft ongewijzigd.
Uit onderzoek blijkt dat maar 10% van het gewicht van het GFT-afval bestaat uit groente- en fruitresten. De overige 90% is tuinafval. In vrijwel alle gevallen moet het dus geen probleem zijn om groente- en fruitafval bij het gewone afval te doen.

Financieel
De resten van groente- en fruit kunnen, vooral in de zomer, nog wel eens voor stankoverlast zorgen. Daar dit (natte) afval vanaf nu in de grijze container terechtkomt zal het zich snel vermengen met het droge restafval waardoor stankoverlast wordt geminimaliseerd. Hierdoor wordt ook de extra zomerinzameling overbodig, wat een positief effect oplevert op de afvalstoffenheffing 2008.

17 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

ALS ZE DAN OOK NOG EEN ZUIVERINGS-LUCHTFILTER OP DE BIOBAK ZETTEN DAN ZIJN ZE VOORLOPIG VAN ALLE SORES AF

18 mei, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Ja ze willen van alles en de 3e kliko is ook niet zon ramp,ze moeten gewoon groen en gft af val elke week ophalen,dat is voor iedereen beter en de paier bak gewoon net als nu.

Weet je wat het ergste is,dat ze de mensen willen laten betalen per kilo of zo wat,nou je betaalt er al voor en ten tweede heb je meer zooi moet je al een hoop betalen bij de gemeente werf,en ten derde er zal weer meer gedumt gaan worden natuurlijk,Maar goed als ze dat zo willen hier dan hebben ze dat,

Maar moeten ze straks niet gaan klagen dat de mensen gaan dumpen want we betalen al genoeg toch ook als je een aanwanger weg brengt bij de gemmeente werf.

We zien wel weer wat dat schip strand,en als de kliko's kapot zijn net als de scheidings wand mogen ze het ook wel maken want het komt door het legen,de ene week gaan we een nieuwe halen en de andere week weer kapot,ze kunnen dan beter het zelf maken toch

wat een gedoe met die kontainers,laat gewoon hoe het was

18 mei, 2008  

Een reactie posten

<< Home