Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juni 04, 2008

'Groei van camping bedreigt natuur'

KAATSHEUVEL - Een uitbreiding van camping Duinlust in Kaatsheuvel met 55 chalets vormt een regelrechte bedreiging voor het aangrenzende natuurgebied van de Loonse en Drunense Duinen.

Om die reden moet de gemeente Loon op Zand geen medewerking verlenen aan het plan. Dat stelt het Overlegorgaan Loonse en Drunense Duinen. "De recreatiedruk neemt onacceptabel toe door mogelijke uitbreidingen van Duinlust", vindt het.

Camping Duinlust wil flink uitbreiden. Het plan behelst de bouw van een 'chaletpark', grenzend aan het huidige terrein aan de Duinlaan in Kaatsheuvel. De 55 chaletjes moeten in het groen komen te liggen.

De gemeente wil, voordat ze definitief met de plannen instemt, eerst de mening van de provincie en het Overlegorgaan Nationaal Park en Loonse en Drunense Duinen horen.

De plannen van de Kaatsheuvelse camping vallen bij het Overlegorgaan dus niet in goede aarde. Het vindt een ontwikkeling als de uitbreiding van Duinlust ongewenst voor het Nationaal Park. "Het is alleen toelaatbaar als er zwaar maatschappelijk belang aan ten grondslag ligt", stelt het. En dat is hier niet het geval, vindt het Overlegorgaan. Het adviseert de gemeente daarom de plannen niet te steunen.

De gemeente Loon op Zand zegt nog op het advies van de provincie te wachten voordat ze een definitief besluit over de uitbreidingsplannen neemt. Bij de camping zitten ze met smart op dat besluit van de gemeente te wachten. "We willen nu wel een keer helderheid."

Het negatieve advies van het Overlegorgaan is in ieder geval geen reden voor de exploitanten om het uitbreidingsplan nu al op te geven. "We vinden het daarvoor een te mooi en belangrijk plan", stelt Nathalie Blok. "Zo veel mogelijkheden om uit te breiden hebben we hier niet."

Toch betekent een eventueel negatief besluit niet de doodsteek voor de Kaatsheuvelse camping, benadrukt ze. "We moeten dan verder zoeken naar andere manieren om de camping te vernieuwen. Maar voorlopig blijven we nog gewoon op het huidige uitbreidingsplan mikken.

9 Comments:

Anonymous Anoniem said...

55 chalets?
Willen die polen luxer gaan wonen?

04 juni, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Als de gemeente hier zijn toestemming aan geeft dan geeft onze gemeente directe toestemming voor verdergaande ontbossing en ontgroening van onze mooie gemeente waarmee ze trouwens al begonnen zijn door de efteling toestemming te geven voor hun "Bosrijk". Maar ook in Loon op Zand begint het kapitaal het te winnen van de natuur en de mens.

05 juni, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Die paar hectare bomen achter de Efteling zijn na aanleg van de autoweg naar loon nauwelijks nog natuur te noemen.
Zo lang ze van de Loonse en Drunense duinen afblijven zie ik het probleem niet zo. Dus, bosrijk: prima, Duinlust: nee

05 juni, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Onze gemeente is weer besluiteloos en vraagt weer advies aan anderen en straks moet er nog een extern bureau, aan te pas komen wat ons weer een hoop geld kost (zie bruisend dorpshart). Verder: blijf met je tengels van ons groen af. !!!!
Speerpunt van alle politieke partijen.

05 juni, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Komen jullie ooit wel eens in de Efteling?
Is het jullie dan nooit opgevallen dat de Efteling een prachtig groen park is?
Ik neem aan dat de Efteling dit ook in Bosrijk doorvoert.

05 juni, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Ja, wij komen regelmatig in de efteling en inderdaad, je ziet er veel groen. Maar toen de efteling nog maar net bestond ruim 50 jaar geleden was alle bebouwing en asfalt in wat nu het park de efteling is ook nog groene natuur dus ook de bouw van bosrijk zal ten koste gaan van het groen, waar asfalt en steen is, is nu eenmaal geen groene natuur. Je kunt dus praten en redeneren zoveel je wil, waar gebouwd wordt verdwijnt de natuur.

05 juni, 2008  
Anonymous Anoniem said...

En daar komen arbeidsplaatsen en recreatiemogelijkheden voor terug. Dat is nou eenmaal een afweging die gemaakt moet worden Gerard. Waar jouw huis staat stonden ooit ook bomen, net als op de plek van de weg of fietspad waar je op rijdt, de plek waar jij werkt en de camping waar je in de zomer naartoe gaat. Vervelend, maar waar iets gebouwd wordt, moet iets wijken. Daar zijn mooie compensatieregelingen voor bedacht: wat je omhakt plant je minimaal bij (Boswet) en in het geval van bosrijk nog iets meer.

Ironisch genoeg zijn de Loonse en Drunense duinen juist een, voor Europa uniek natuurgebied geworden door de boomkap en akkerbouw in de middeleeuwen.

06 juni, 2008  
Blogger Kaatsheuvel said...

Aardige discussie!!

06 juni, 2008  
Blogger Unknown said...

Als chalets in de buurt van bebossing zijn, heb je kans om last te krijgen van boktor

24 september, 2012  

Een reactie posten

<< Home