Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, september 12, 2008

Broers knappen Heilig Hartbeeld op

Wim (links) en Jan van Kuijk restaureren het Heilig Hartbeeld bij het voormalige klooster in de Kaatsheuvelse Erasstraat. Foto Frank Trommelen

KAATSHEUVEL - De broers Jan en Wim van Kuijk werken hard aan de restauratie van het Heilig Hartbeeld naast het voormalig klooster aan de Erasstraat in Kaatsheuvel. "Ik heb het monument geadopteerd toen de Zusters van Liefde hier in 2002 vertrokken", vertelt Jan (55), die pal naast het gemeentelijk monument woont.


"We wilden zo voorkomen dat het beeld in verkeerde handen zou vallen." Dat was ook de grote wens van de zusters. Met name overste zuster Arnolda wilde dat het beeld behouden bleef en onderhouden werd. "We hebben toen met drie personen een fonds opgericht waar de 1800 euro die de zusters opgehaald hadden in werd gestort."

De broers waren eerder al aan de opknapbeurt begonnen. Maar drie jaar geleden werd Jan ziek en toen is het blijven hangen. "Ik heb het beeld voor twintig jaar geadopteerd. Na die tijd is het precies honderd jaar oud. Wat er daarna mee gebeurt, zien we wel."

Volgens Wim (58) is het beeld door het vocht aangetast en is het in een slechte staat. De twee zijn daarom ook begonnen met een drainage rond de sokkel aan te leggen zodat het water weg kan. Daarna hebben ze de sokkel gerestaureerd. Nu komt Jezus zelf aan de beurt. Het werk neemt nog een paar maanden in beslag. "Zijn gezicht heb ik al met een staalborstel schoongemaakt en hij lijkt meteen al tien jaar jonger", lacht de vrijwilliger.

Door het werk van de broers blijft het geld in de kas. "Straks moeten we verf kopen. Dat kost wel wat, maar er moet genoeg geld overblijven om ook de omgeving van het beeld in de oorspronkelijke staat terug te brengen."

De broers zijn vol lof over het Kaatsheuvelse bouwbedrijf Pepping, de eigenaar van het klooster en de grond waar het beeld op staat. "Ze verlenen alle medewerking en zorgen zelfs gratis voor materialen", aldus Jan.