Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, november 05, 2008

Moerse jeugd leeft zich uit als kok

DE MOER - Alle leerlingen van basisschool De Start in De Moer hebben voor één dag kok mogen spelen.

Onder begeleiding van twee echte koks gingen de kinderen gisteren aan de slag bij partycentrum 't Maoske. Verdeeld in drie groepen werden gebakjes en huzarensalade gemaakt en stokbroodjes versierd.

Aanleiding voor de feestelijke dag is de overlast die de school heeft van een grootscheepse verbouwing en uitbreiding van het partycentrum, die nu een jaar aan de gang is. "Op deze manier willen we iets terugdoen voor de schooljeugd en hun ouders", vertelt Erik de Bie van 't Maoske.

De laatste groep (van zes tot negen jaar) mag stokbroden versieren. Als de kinderen binnenkomen kijken ze hun ogen uit. In een zaal staat een feestelijke tafel met grote stokbroden en kleurrijke ingrediënten waarmee je een stokbrood kunt versieren.

"We gaan eerst onze handen wassen, daarna krijgen jullie allemaal een koksmuts en een schort. Die mogen jullie na afloop mee naar huis nemen", zegt kok John Verhoeven.

De koks snijden de stokbroden doormidden en de kinderen gaan meteen aan de slag. De boter wordt gesmeerd met de achterkant van een lepel. "Dat is minder gevaarlijk en het smeert goed uit", zegt de kok. Vooral de ananas en de aardbeien zijn in trek bij de kinderen. "Wat is je stokbrood mooi!", zegt de juf tegen Marjolein Praag. Haar stokbrood lijkt wel een kunstwerk. "Super dat de kinderen dit zo mogen doen", zegt juf Linda Mandemakers. Ze erkent dat de school wat overlast heeft, zoals het missen van parkeergelegenheid, het afsluiten van de toegangspoort en het lawaai. "Maar dit maakt veel goed."

Als iedereen klaar is worden de stokbroden in aluminiumfolie verpakt en voorzien van een naamsticker. Als toetje krijgen de kinderen nog een rondleiding in de nieuwbouw.

Als dank van de kinderen klinkt een groot applaus over de bouwplaats, waarna ze weer naar school teruggaan.