Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, februari 10, 2009

De Start zoekt het ook over de grens

DE MOER - Bij openbare basisschool De Start in De Moer kent iedereen elkaar. Niet zo vreemd, want het schooltje telt niet meer dan 44 leerlingen. "Zo'n kleine school heeft grote voordelen", stelt directeur John Henselmans van De Start. "Als kind krijg je hier veel individuele aandacht.

Dat is op grote scholen toch vaak moeilijker." Toch moet De Start ook weer niet té klein worden. Daarom wordt gezocht naar nieuwe leerlingen. De campagne van De Start richt zich niet alleen op ouders uit De Moer, maar ook uit omringende plaatsen als Kaatsheuvel, Loon op Zand, Dongen en Tilburg (Reeshof). Op diverse plekken, zoals kinderdagverblijven en bibliotheken, hangen posters voor de open dag van De Start, op woensdag 18 februari van 9 tot 12 uur.

De Start zit helemaal niet in de gevarenzone als het gaat om het aantal leerlingen, benadrukt Henselmans. "Maar we willen wel graag het huidige aantal vasthouden of iets groeien", legt hij uit. Dat valt niet altijd mee in een dorpje als De Moer, met ruim vijfhonderd inwoners. Woningbouw laat al lang op zich wachten en dat betekent minder jeugd in het dorp. Daarom is het vizier ook gericht op kinderen buiten De Moer. Bij de plaatselijke voetbalclub Blauw-Wit'81 spelen al veel kinderen uit Kaatsheuvel en Dongen-Vaart, die bewust kiezen voor een wat kleinere club. De Moerse school hoopt ook te profiteren van haar bijzondere karakter. Nu zitten al twee leerlingen uit Kaatsheuvel op De Start. De hoop is dat meer kinderen uit andere dorpen volgen. "Er zijn ouders die bewust voor een kleine school kiezen", stelt intern begeleider Margriet van Saanen van De Start. "Onze 44 leerlingen zijn verdeeld over drie groepen: een kleutergroep, de klassen 3-4-5 en de groepen 6-7-8. Dat werkt heel goed. Ze krijgen onderwijs in kleine groepjes of individueel. Zorg op maat dus. Door de kleine omvang van de school signaleren we ook snel eventuele problemen en spelen daar op in. Kinderen leren al snel zelfstandig te werken, helpen elkaar en lossen samen problemen op. Eigenlijk is de school één grote groep; dat valt hier echt op."