Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, februari 27, 2009

'Loon op Zand moet zich geen klein duimpje voelen'

KAATSHEUVEL - Het valt niet altijd mee om snel zaken geregeld te krijgen. Daar kan Maurice van Boxtel over meepraten.

Pas 32 jaar jong stapte hij z0'n zeven jaar geleden in de gemeenteraad van Loon op Zand. De PvdA'er had twee belangrijke missies voor ogen. Hij wilde dat in Kaatsheuvel meer te beleven zou zijn (voor de jeugd). Verder vond Van Boxtel het hoog tijd voor een nightliner (nachtbus) in de gemeente Loon op Zand.

Nu zeven jaar later wordt over beide plannen nog altijd volop gepraat, maar werkelijkheid zijn ze nog niet. Mocht het ooit wel zover komen, dan maakt Van Boxtel dat niet meer als raadslid mee. De Kaatsheuvelnaar verhuist naar Dongen, en daarom neemt hij in maart afscheid van de Loonse politiek. "Dat het allemaal zolang duurt, is soms best frustrerend", stelt Van Boxtel vast. Maar hij heeft geen moment spijt van zijn besluit om in de politiek te stappen. "Ik ben altijd mezelf gebleven, durfde te zeggen waar het op staat, emoties te tonen en ben geen mak lammetje geweest."

Eén van de hoogtepunten was de grote verkiezingswinst van de PvdA in 2006, met Van Boxtel als lijsttrekker. De sociaal-democraten gingen van één naar vier zetels, en waren plots één van de grootste partijen in Loon op Zand.

Het zit Van Boxtel nog altijd dwars dat de PvdA na de verkiezingen buiten de coalitie is gehouden. "Vooral de manier waarop", legt hij uit. "We zijn als PvdA niet serieus genomen. Het was de kans om een keer in de gemeente Loon op Zand een keer een andere weg in te slaan. "

Volgens hem blijft het heel lastig om als oppositie een poot aan de grond te krijgen, omdat de coalitie (Gemeentebelangen, CDA en Lijst Loon op Zand) een te groot machtsblok vormt dat niet erg openstaat voor andere politieke geluiden. "Plannen zijn vaak voorgekookt, en de wethouders worden trouw gevolgd. Dat is nog het oude politieke denken. Onderlinge irraties worden ook niet uitgesproken. En met de verkiezingen in aantocht worden de verhoudingen er niet beter op."

Van Boxtel benadrukt niet na te willen trappen. "Met enige vasthoudendheid kun je toch zaken voor elkaar krijgen. Zo heb ik bijvoorbeeld aandacht weten te krijgen voor het armoedebeleid. Dat was hard nodig."

Wat ook lastig blijft, is meer inwoners bij de politiek betrekken. "Toch hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Mensen zitten niet te wachten op dikke nota's en rapporten. Zoek ze op bij wijkavonden, in cafés. Dan weet je wat er speelt. Laatst was er een informatie-avond over het Bruisend Dorpshart. Daar was slechts een handjevol raadsleden op af gekomen. Een gemiste kans."

Het valt Van Boxtel op dat Loon op Zand zich vaak bescheiden opstelt. "We zijn echt geen klein duimpje. Welke gemeente heeft zulke trekkers als de Loonse en Drunense Duinen en de Efteling in huis? We mogen best wat daadkrachtiger optreden." Hij mist bij de gemeente vaak de nodige slagvaardigheid. "Er wordt vaak heel veel gepraat. Maar je moet ook het lef hebben om knopen door te hakken. Het ontbreekt aan echte ondernemersgeest. Het is soms best lastig om mensen uit te leggen waarom sommige zaken zolang moeten duren."

Een sprekend voorbeeld is het Bruisend Dorpshart "Veel mensen geloven al niet meer dat het er ooit van komt." Toch lijkt het project nu echt op de rails, maar Van Boxtel zal de uitvoering niet meer als raadslid meemaken. "Dat is natuurlijk jammer." Wel blijft hij de ontwikkelingen op de voet volgen. "Zo blijf ik als voorzitter van de stichting Pleinfestival in gesprek met de gemeente over de plannen voor het Bruisend Dorpshart. Dat overleg is hard nodig. Het nieuwe plein wordt te klein voor zo'n groot evenement als het Pleinfestival, constateer ik nu met de pet op als voorzitter van de stichting."

Van Boxtel neemt met pijn in het hart afscheid van de Loonse politiek. "Ik kijk met veel plezier terug op al die jaren." Sterker nog, hij heeft de smaak te pakken, en sluit een vervolg van zijn politieke loopbaan zeker niet uit. "Misschien wel in de raad van Dongen. En ja, daar zit de PvdA wel in de coalitie."

Brabants Dagblad Auteur Michel Koster

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

dit is een test

27 februari, 2009  

Een reactie posten

<< Home