Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, februari 20, 2009

Riga krijgt hulp uit Kaatsheuvel



Kaatsheuvelse vrijwilligers laden hulpgoederen voor Letland in. foto Frank Trommelen

KAATSHEUVEL - Het is een gesjouw van jewelste in de pastorie van de Sint Janskerk in Kaatsheuvel. Maar liefst 25 vrijwilligers zijn bezig negenhonderd bananendozen gevuld met kleding in een vrachtauto te sjouwen.

Om de dozen gemakkelijk van boven naar beneden te krijgen is een heuse glijbaan aangelegd. De dozen gaan van hand tot hand.

De kleding is in de loop van het jaar door inwoners van Kaatsheuvel naar de pastorie gebracht en verzameld en gesorteerd door vrijwilligers van de kerk. De goederen zijn bestemd voor de inwoners van de hoofdstad van Letland, Riga. Elke week sorteren op zaterdag en dinsdag twee vrijwilligersploegen de binnengekomen kleding uit en pakken deze in dozen.

Terwijl vrijwilligster Tonny Smits iedereen van koffie en broodjes voorziet staan de in Kaatsheuvel wonende zuster Trudy Godefrooij toe te kijken hoe alles verloopt. "Normaal is zuster Petra de Gouw erbij, maar die is ziek" . Beide zusters zijn lid van de congregatie van Domicanessen van Betaniƫ. "We doen dit al vanaf 1995. Als we een volle vracht hebben, wordt deze naar Riga getransporteerd", vertelt zuster Godefrooij. De transportkosten, zo'n 2.000 euro, worden gefinancierd via giften.

Als het transport in Riga aankomt, zorgen de zes zusters van de congregatie daar dat de kleren op de goede plaats terecht komen. Volgens zuster Trudy zitten de mensen in Riga te springen om de kleding. "Sinds 2004, toen Letland toegetreden is tot de EEG, gaat het slecht met het land. En daar komt nu ook nog de economische crisis bovenop. De nood is zo hoog, dat de mensen vanaf september al aan de deur komen om te vragen wanneer de kleding komt", aldus zuster Trudy. De Kaatsheuvelse zusters en alle betrokken vrijwilligers hopen op deze manier het leven van de mensen in Riga wat aangenamer te maken.

Als het transport meezit, komt de kleding deze maand in Riga aan