Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, maart 20, 2009

Nieuwbouw moet Óud Loon' opkrikken

Loon op Zand – Casade Woondiensten gaat vijftien woningen, een blok van zeven en een blok van acht woningen, in de Van Salm-Salmstraat slopen. De oude woningen van 1920 met de huisnummers 9 tot en met 37 moeten plaats maken voor nieuwbouw. Het is nog niet bekend hoeveel woningen er terug gebouwd gaan worden.

Het besluit om de vijftien woningen te slopen is eind vorig jaar genomen. Volgens vestigingsmanager Frans Desloover van Casade is de herontwikkeling opgenomen in de Woonvisie-Plus, die Casade met de gemeente heeft opgesteld. Er zijn acht bewoners met een huurcontract voor onbepaalde tijd, zeven bewoners hebben een tijdelijk contract. Die laatste groep is tijdens een informatieavond duidelijk gemaakt dat het contract niet verlengd wordt en de huur is opgezegd. Afhankelijk van de te volgen procedures zegt Desloover anderhalf jaar nodig te hebben voordat er gesloopt kan worden. “Als alles meezit kan het misschien zelfs nog sneller”.

Omdat de leefbaarheid in de straat door de tijdelijke bewoning hard achteruit zou gaan hebben bewoners van de Van Salm-Salmstraat stevige kritiek op Casade. “Onze straat raakt in verval en er heerst onrust over wat er allemaal gaat gebeuren”, vindt bewoner Harry Vera. Volgens hem wordt de buurt volgestopt met “vreemden” en verzuimt Casade de buurt te informeren over de stand van zaken. Ook baart de leegstand van de voormalige garage van Van Roosmalen en de mogelijke afsluiting van de N261 hem zorgen.

Volgens Ad Leermakers verdwijnt de sociale samenhang uit de straat. Sommige bewoners vinden dat “Oud Loon” vergeten wordt en dat alle geld naar Molenwijck gaat.

Desloover bestrijdt die kritiek. “Molenwijck is uitbreiding en Oud Loon is inbreiding. Dat is niet met elkaar te vergelijken. Verder zegt hij dat Casade er alles aan doet (en zal blijven doen) om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. “Om de doorstroming te bevorderen zijn we daarom volop bezig met de ontwikkeling van de Willibrordusstraat”. Daar hoopt Casade snel te kunnen starten met negen rijwoningen voor starters, acht rijwoningen met een betaalbare huur en zeventien appartementen voor 55 plussers