Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zondag, mei 17, 2009

Pleinloop doet Kaatsheuvel uitlopen

Pleinloop 2009


Klik op de foto om naar de reportage te gaan en klik op de foto's voor een vergroting

Lustrumeditie brengt duizenden op de been

De vijfde editie van de Kaatsheuvelse Pleinloon gaat de boeken in als een evenement vol emotie en vertedering.

Als zondagochtend rond half twaalf het marktplein omgetoverd is tot een grote kermis en speelplaats voor de jeugd regent het nog zachtjes.

Net voor de start krijgt Thijmen van Zon nog een telefoontje van zijn tante Nicole om hem succes te wensen. Gila van Dongen en Matthijs Koek (beiden 2 ½ jaar jong) staan klaar bij de startlijn op de nieuwe Markt. Hij kan héél hard lopen zegt moeder Jacqenline Koek die nog de kleine Stijn van negen maanden in de kinderwagen heeft liggen. “Volgend jaar doet ook hij mee”, zegt ze stellig.

Als het startschot klinkt staan opa’s en oma’s en de ouders trots te kijken naar de verrichtingen van de kinderen. Het is vertederend om te zien hoe goed de kleintjes hun best doen. Wethouder Wim Aussems die eigenlijk alleen maar het startschot zou geven ontpopt zich ineen korte tijd tot een volleerd verslaggever.

De kinderen krijgen aan de finish een handdoek en een plastic zak met speelgoed.

Na een uurtje is het droog en begint het zonnetje door te breken. De Irakese oma Fatima El Isa staat langs de kant de verrichtingen van haar kleinkinderen, Aya, Hassan en Hassien te bekijken. “Dat zijn die van ons”, zegt ze trots als ze finishen.

De organisatie heeft de wedstrijden voor de jeugd ingedeeld in leeftijdscategorieën. De wedstrijden zijn spannend en trekken veel bekijks. Hoe ouder de lopers worden des te meer is te zien dat ze zich ontpoppen als atleten die een grote toekomt tegemoet gaan.

Na de Kidsloop snelt de jeugd zich naar de kermis en speeltoestellen.

Door de oranje ballonnen lijkt het wel Koninginnedag op het plein. Als om 14.30 uur de kanonnen aan de start staan is het centrum van Kaatsheuvel bomvol. Veel bedrijven en verenigingen hebben teams op de been gebracht. “Wij hebben twee teams in de race, maar we doen het rustig aan”, zegt Piet den Hartog van Albert Heijn. Als de wedstrijden gelopen zijn geniet het publiek nog lang na van optredens van de bands 100% Katoen en Grok.

De zeer geslaagde Pleinloop is een opmaat naar het volgend weekend, wanneer het Pleinfestival gehouden wordt.