Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, mei 29, 2009

Loon op Zand intensiveert armoedebeleid

Nieuw armoedebeleid moet meer mensen bereiken.


Kaatsheuvel – Loon op Zand gaat voor de inwoners die onder het armoedebeleid vallen een DOE-pas invoeren. Gezinnen met een laag inkomen kunnen met de pas korting krijgen op een abonnement van het Brabants Dagblad, de bibliotheek, deelname aan verenigingen zoals de KBO en maaltijdenvoorzieningen.

Tot nu toe kende Loon op Zand alleen de subjectsubsidie. Inwoners konden tot 90 euro per jaar een bijdrage krijgen in de kosten van bijvoorbeeld een abonnement van de Efteling of telefoonaanbieders.

Volgens wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) was die regeling omslachtig omdat voor elke bijdrage een nieuwe aanvraag moest worden ingediend. Omdat De Efteling niet mee kan doen aan de DOE-pas benadrukt de wethouder dat inwoners zelf kunnen kiezen of ze gebruik willen maken van de DOE-pas of van de bestaande subjectsubsidie.

Voor deelname aan sportverenigingen heeft de gemeente een geheel nieuwe regeling ontworpen. Inwoners die onder de regeling vallen kunnen jaarlijks een bijdrage voor sport krijgen van 225 euro. Hieronder valt niet alleen de contributie, maar ook de aanschaf van kleding en schoeisel. Als voorwaarde stelt de gemeente dat de vereniging aangesloten moet zijn bij het NOC/NSF.

Als de gemeenteraad instemt met het collegevoorstel gaat de gemeente sportverenigingen benaderen. “Elke vereniging moet een vast contactpersoon aanwijzen die de zaken van de mensen behartigt”, aldus de wethouder.

Omdat veel inwoners niet van het bestaan van de subjectsubsidie afwisten en daardoor geen beroep op de regeling deden, gaat de gemeente mensen met een laag inkomen zelf actief benaderen. “Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) beschikt over de nodige gegevens die gekoppeld zijn aan de belastingdienst. Van daaruit moet het eenvoudig zijn om de mensen direct op de hoogte te stellen van de nieuwe regeling”, stelt Ligtenberg. Hij hoopt dat hierdoor minder mensen buiten de boot vallen.

Om de regeling soepel in te voeren heeft de gemeente een uitvoerings- en communicatieplan geschreven. De komende cyclus buigt de gemeenteraad zich hierover.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen