Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juni 26, 2009

Nieuw raadhuis in dorpshart

KAATSHEUVEL Loon op Zand krijgt vrijwel zeker een nieuw gemeentehuis bij het dorpshart in Kaatsheuvel. Nieuwbouw blijkt 1,25 miljoen euro goedkoper dan uitbreiding en renovatie van het huidige pand, zoals het oorspronkelijke plan was.
Burgemeester en wethouders hebben deze week belangrijke knopen doorgehakt over het mega-project Bruisend Dorpshart.

De plannen voor een nieuw levendig centrum mogen de gemeente niet meer dan 17,5 miljoen euro kosten, was de afspraak. Na flink wat gepuzzel ligt er nu ‘mooi plan’, dat volgens het college aan die eis voldoet. Wel zijn enkele bezuinigingen nodig. Zo wil het college afzien van de aanleg van een grote parkeerkelder (met 166 plaatsen) onder het toekomstige Marktplein. De kosten daarvan zijn te hoog.

Het parkeren blijkt een lastig verhaal. Het college ziet het liefst een halfondergrondse parkeerkelder (150 plaatsen) onder het gemeentehuis. Maar met deze oplossing redt de gemeente het waarschijnlijk niet met de 17,5 miljoen euro, en is 1,25 miljoen extra nodig. Een goedkoper alternatief is de aanleg van een grote parkeerplaats op de plek van de Werft in Kaatsheuvel. „Dit is echt een dilemma, dat we de gemeenteraad voorleggen”, stelt wethouder Hans Waijers (CDA).

Het Loonse college kiest ook voor een kleiner multifunctioneel centrum, Carré, bij
het plein: een ‘bezuiniging’ van zo’n 500 m². „Als de toekomstig eigenaar toch een grotere accommodatie wil, dan zijn er mogelijkheden”, aldus Waijers. „Maar dan wel op zijn kosten en risico’s.” Ook het gemeentehuis wordt wat kleiner dan in het oorspronkelijke plan. Verder is het plan wat aangepast als het bijvoorbeeld gaat om aantal woningen en hoogtes van gebouwen.

Volgens Waijers krijgt Kaatsheuvel voor de verre toekomst een prachtig centrum, als de plannen doorgaan. De gemeenteraad buigt zich in juli over al deze plannen, en het voorstel om dit werk te gunnen aan de combinatie Heijmans Vastgoed BV, Proper Stok, en stichting WSG: de enig overgebleven kandidaat na de Europese aanbesteding van dit project. Het wordt erop of eronder voor het project. Bij groen licht van de politiek worden de plannen verder uitgewerkt. Zo moet nog goed gekeken worden naar de architectuur van alle gebouwen. De hoop is dat eind dit jaar het eerste sloopwerk begint, en in voorjaar 2010 de bouw start.

7 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Toekomstmijmeringen, kiezen voor nieuwbouw is 1,25 miljoen minder maar zonder parkeerplaatsen is dat niet vragen om problemen in de toekomst ? Een kleiner Carrè is dat wel te exploiteren ? een kleiner gemeentehuis, gaan ze dan mensen ontslaan of huren ze weer een duur gebouw bij ? het aantal woningen wordt vermindert door de bouwlagen te wijzigen , worden dan de wel te bouwen woningen niet duurder ? een parkeerplaats op de plaats van de huidige werft, was die grond niet nodig om huizen te bouwen en zo de begroting van het dorpshart rond te krijgen ? er zijn nog heel wat vraagtekens die volgens mij leiden tot vertraging van de plannen en ik zal er vast nog een paar vergeten zijn. Ik wens de knappe koppen in onze gemeente heel veel succes met dit haast onmogelijk plan , zeker gezien de crisis is het hoogstwaarschijnlijk dat de burger later het hele gebeuren zal moeten gaan betalen omdat hoelanger er gewacht word hoe duurder het plan zal gaan kosten, en dat kan zeker niet de bedoeling zijn.

26 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Ik zal blij zijn wanneer die lelijke bunker van een gemeentehuis plat is, veel lelijker kan het niet worden....

26 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Ze zijn al jaren bezig met de plannen. Heeft al kapitalen gekost en het is nog niks.
Alle inwoners wisten dat een nieuw gemeentehuis beter (mooier)was als die blok beton en dat een parkeerkelder niks was voor kaatsheuvel, maar er moesten dure onderzoeken komen. EN dus weer allemaal voor niks maar niet gratis.

26 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

waarom moet het gemeentehuis in het dorpshart komen???

26 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Nu is alles ineens lelijk maar het gemeentehuis is best nog functioneel zeker als er straks een reorganisatie heeft plaats gevonden en het teveel aan ambtenaren weg is. Alleen al op infra loopt men elkaar in de weg en controleren ze met 5 personen hetzelfde werk. Wel jammer van de meer dan 1 miljoen dat al weg is voor onderzoek en planning voor het Bruisend Dorpshart maar dar hebben we weer over van de reconstructie Sweensstraat

26 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

ik stel voor slopen eerst van die slaapplaatsen in het gemeentehuis,
als die eens onder de mensen komen schrikken ze mischien wakker uit die mooie dromen van een mijoenenstad.
en gaan ze eens echt kijken wat wel en niet kan.
het lijkt er voort wel heel veel op dat de hele gemeenteraad uit is op het faliciment van de gemeente loon op zand.
zodat ze straks kunnen zeggen , kijk dat hebben we nu bereikt.
en ja ik krijg nu kritiek op spelfouten , maar ik bewoord de mening van zeker 95% van de bevolking


peter

26 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Het gemeentehuis hoeft inderdaad niet in het centrum te staan, en we hebben nog een leeg politiebureau..

..ik zie mogelijkheden!

29 juni, 2009  

Een reactie posten

<< Home