Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, juni 29, 2009

Sloop Sint Jozefkerk Kaatsheuvel dichterbij


Minister Plasterk blijft bij besluit: kerk geen rijksmonument




KAATSHEUVEL Minister Plasterk (O.C.W) blijft bij zijn besluit de St. Jozefkerk aan het Wilhelminaplein in Kaatsheuvel niet aan te wijzen als rijksmonument. Volgens een opgeluchte vicevoorzitter van Parochie Kaatsheuvel Christ van Wezel is daarmee is de weg vrij om het gebouw te slopen en er woningen te gaan bouwen. De stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) en het Cuypersgenootschap blijven overigens strijden voor het behoud van de Kaatsheuvelse kerk.
STERK en het Cuypersgenootschap hebben het verzoek gedaan om de voormalige St. Jozefkerk aan te merken als rijksmonument. In 2007 wees de minister dit bezoek af. STERK en het Cuypersgenootschap dienden daarop een bezwaarschrift in. Maar de minister wijst dit bezwaar nu definitief af.
De zaak speelt al jaren. Eind 2004 is het bestuur van de parochie Kaatsheuvel een overeenkomst aangegaan met Remmers B.V. uit Tilburg. Het bouwbedrijf wil op het terrein van de kerk een aantal woningen en een appartementencomplex realiseren. De plannen waren in een vergevorderd stadium en burgemeester en wethouders stonden hier positief tegenover. Er werd een sloopvergunning verleend voor de St. Jozefkerk om ruimte vrij te maken voor een appartementencomplex en woningen. De begraafplaats achter de Kaatsheuvelse kerk zou echter volledig in tact blijven. Door het verzoek van STERK om de kerk op de rijksmonumentenlijst te plaatsen werden de plannen op een laag pitje gezet.
„Intussen hebben we alles gedaan voor bewoners van het plein om de kerk in een goede staat te houden. Maar het renteverlies, dat de parochie al vier jaar lijdt omdat ze haar verplichtingen met Remmers niet na kan komen is inmiddels opgelopen tot bijna een ton”, stelt bestuurslid Peter van Vugt.
Volgens hem heeft de parochie geen middelen meer om de onkosten op te vangen. We hebben 1400 betalende leden en deze uitgaven leggen een te groot beslag op de financiën”. Bestuurslid Christian Vermeer van STERK laat desgevraagd weten dat de stichting en het Cuypersgenoodschap beroep aantekenen tegen de uitspraak van de minister.

Bton: BD/JG

9 Comments:

Anonymous Anoniem said...

stop a.u.b met die onzin want hoe kan zo een modern gebouw nu als monument aangemerkt worden.

30 juni, 2009  
Anonymous Henk said...

Stop eens met in het wilde weg beledigen als je niet weet waar je over praat , alleen de emotionele waarde al .

30 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

er gaat al zo veel moois tegen de vlakte laten staan die kerk

30 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Ik moet zeggen dat de kerk gewoon een hele mooie plek heeft. Je ziet ook duidelijk de kerk boven de bebouwing uitkomen waardoor het een schitterend beeld wordt. Overigens, ik zou er als nabestaanden van de mensen die daar begraven liggen toch niet blij mee zijn als daar appartementen zouden komen. Ook de aanwezige scouting daar is er denk ik ook niet blij mee.

30 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Wat emotionele waarde er komt geen mens meer in de kerk, het gaat meer om de waarde van de huizen denk ik. En al zou het emotionele waarde hebben betekent dat nog niet det het een monument is en dat is wat je wilt bereiken.
Dat men met de begraafplaats zorgvuldig omgaat b.v door een mooie afscheiding is wat anders want dat is voor vele mensen wel emotie.

30 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Henk, je hebt gewoon pech want de andere twee kerken zijn van meer monumentale waarde en blijven daarom wel staan.

30 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Zet er de back-office van de gemeente in. Kan die uit het dorpshart. Of de nieuwe bieb.

01 juli, 2009  
Anonymous bob said...

een nieuwe bieb?? we hebben de grooste van noord brabant bekant en er komt geen hond

01 juli, 2009  
Blogger roofvogel said...

Bob er zijn maar heel weinig honden die kunnen lezen!!!!
Gelukkig denken meerdere inwoners aan het feit dat als verbouwing van het Gemeenteheuis te duur is de st Jozefkerk een prima optie is!!

01 juli, 2009  

Een reactie posten

<< Home