Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juli 04, 2009

Loon op Zand moet nog forser bezuinigen

KAATSHEUVEL Loon op Zand moet nog forser bezuinigen dan verwacht. De gemeente spreekt van een extra tegenvaller van een half miljoen door een veel lagere rijksbijdrage. Ze zoekt de bezuinigingen vooral in de eigen organisatie. De politiek zegt op voorhand nog geen ja tegen een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) in 2010. De meeste partijen vinden het echt een uiterst ‘’redmiddel’. In het najaar bij de behandeling van de gemeentebegroting moeten echt keuzes worden gemaakt.
De Loonse gemeenteraad boog zich donderdagavond over de kadernota 2010. Volgens het college verkeert Loon op Zand financieel in zwaar weer. De gevolgen van de kredietcrisis zijn voelbaar en de bijdragen van het rijk worden minder. Er moet tonnen worden bezuinigd. De gemeenteraad werd een dag voor de vergadering onaangenaam verrast door een nieuwe tegenvaller. De uitkering uit het gemeentefonds blijkt 600.000 euro lager uit te vallen. In de meerjarenbegroting 2009-2013 was rekening gehouden met slechts 100.000 euro.
Om de kosten te drukken, licht de gemeente de eigen organisatie nu goed door. Zo wil het college de rem zetten op het inhuren van externe bureau’s. Volgens burgemeester Wim Luijendijk is het flink aanpoten om als gemeente van 22.000 inwoners alle taken goed uit te voeren. Daarom wil Loon op Zand op tal van gebieden steeds nauwer samenwerken met gemeenten als Waalwijk, Heusden, maar wellicht ook Tilburg en Dongen. „Maar een herindeling is volstrekt niet aan de orde”, benadrukte Luijendijk.
Eerder liet het college weten dat een verhoging van de ozb onontkoombaar is. Daarbij wordt gedacht aan een stijging van zeven procent. Maar die verhoging ligt politiek gevoelig.
Gemeentebelangen betoogde opnieuw dat Loon op Zand een financieel gezonde en robuuste gemeente is, en vindt dat het college naar de buitenwereld een te negatief beeld schetst. Wethouder Hans Waijers (CDA) beloofde de berekeningen en visie van Gemeentebelangen-raadslid Kees Span nog eens goed te onderzoeken.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

het afblazen van de plannen van een bruisend dorpshart in kaatsheuvel en we houden geld over

04 juli, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Wat de OZB betreft kan er gelet op de hoogte van de heffingen in de omliggende gemeentes wel een verhoging plaats vinden.

04 juli, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Wat de bezuinigingen betreft, binnen de eigen organisatie liggen er heus wel mogenlijkheden. Als je kijkt naar Infra en dan vooral de buitendienst kan en moet er veel veranderen daar de wagens en het personeel niet efficient worden ingezet en er een hoog ziekteverzuim is.Ook moet men hier kijken dat er wordt samengewerkt met andere gemeentes en of organisaties en instellingen want men heeft o.a een kraan die de meeste tijd stilstaat en ik vraag me af of dit bij onze bestuurders wel goed in beeld is.Verder is hier in het verleden onderzoek naar gedaan maar met de bevindingen word niets gedaan en dat vind ik heel erg vreemd.

04 juli, 2009  

Een reactie posten

<< Home