Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juli 01, 2009

'St. Jozefkerk hoeft helemaal niet plat

KAATSHEUVEL De Sint Jozefkerk aan het Wilhelminaplein in Kaatsheuvel hoeft helemaal niet gesloopt te worden. Dat stelt stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK). Volgens haar zijn twee partijen bereid om de kerk van het parochiebestuur te kopen en er een maatschappelijke bestemming aan te geven. Die potentiële kopers zijn bij het kerkbestuur bekend, aldus STERK.

Het parochiebestuur stelt echter dat er al vanaf 2004 een contract ligt met bouwbedrijf Remmers bv uit Tilburg, dat de kerk wil slopen voor de bouw van woningen en appartementen.

Minister Ronald Plasterk blijft voorlopig bij zijn besluit om de St. Jozefkerk niet aan te wijzen als rijksmonument. Volgens het parochiebestuur is daarmee de weg vrij voor de sloop van de kerk. Lilian Grootswagers van STERK deelt die mening niet. De stichting gaat in beroep tegen het besluit. „De kerk blijft de gehele beroepsperiode beschermd tegen sloop. Natuurlijk gaan we goed voorbereid op weg naar de rechter. We zien het beroep dan ook vol vertrouwen tegemoet.” Verder wijst ze erop dat de gemeente Loon op Zand een sloopvergunning heeft afgegeven, mits de nieuwe bestemming door het college goedgekeurd is.

STERK voelt zich gesterkt door het advies van de commissie van bezwaarschriften om de kerk wel als rijksmonument aan te wijzen. „Dit is zeer uniek in Nederland, zeker voor een gebouw van voor 1940.” Maar de minister volgde dit advies niet. Hij verwees daarbij naar het tijdelijk beleid om alleen topmonumenten deze status te verlenen. De rijksmonumentale en stedenbouwkundige waarden van de kerk worden door de minister wel onderkend, aldus STERK. „Hij vindt het gebouw zo belangrijk dat hij de partijen oproept om mogelijkheden tot passend hergebruik (en dus behoud) te onderzoeken.” STERK geeft gehoor aan die oproep. Ze blijft zich inzetten voor herbestemming als alternatief voor sloop en vraagt het kerkbestuur opnieuw om medewerking, nu met steun van de minister.

STERK vindt het overigens jammer dat het kerkbestuur geen beroep heeft gedaan op de mogelijkheid van het zogeheten ‘mottenballenfonds’ van de provincie. Deze subsidie van 50.000 euro werd gegeven als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van gebouwen gedurende langslepende procedures rond herbestemming van panden.

Bron: BD Auteur: JG

5 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Dit is allemaal zo vaag en men zoekt alleen maar naar alternatieven.De insteek is van begin af aan fout geweest want een monument is het helemaal niet en de kosten van het onderhoud en renteverlies is niet te dragen en daar komt nog bij dat er in een voormalige kerk heel veel zaken niet niet toelaatbaar zijn.

02 juli, 2009  
Anonymous Anoniem said...

google: "Een zogenaamd ‘mottenballenfonds’, waaruit in afwachting van een nieuwe bestemming het water- en winddicht houden van leegstaande gezichtbepalende monumenten, zoals kerkelijke- en bedrijfsgebouwen, wordt gefinancierd; "

03 juli, 2009  
Anonymous Anoniem said...

afbreken die hap
een kerk in katsheuvel is genoeg
er komt toch niemand

04 juli, 2009  
Anonymous Wim Meuten said...

Dat je niet van de kerk houd is je goed recht en je mag je eigen mening er op na houden, maar om de kerk af te breken en te zeggen dat niemand naar de kerk gaat , daar in ga je te ver, liever een leven met als zonder de kerk, alleen al voor de huidige opgroeiende kinderen . Let verder op je taal en woordgebruik , je beledigt mensen .

05 juli, 2009  
Anonymous Jan Zwaard said...

Ik kan alleen maar zeggen dat wij in de parochie van De Lier bijzonder content zijn met het Adema-Schreurs orgel van de St. Jozefkerk. Na een grondige restauratie kon het integraal overgeplaatst worden in onze kerk en op die manier behouden worden voor zijn oorspronkelijke functie. Ik hoop van harte dat voor de ook in architectonisch opzicht waardevol gebouw van de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel een goede en waardige bestemming gevonden kan worden.
Jan Zwaard, De Lier

31 juli, 2009  

Een reactie posten

<< Home