Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, oktober 22, 2009

Loon op Zand vereenvoudigd bomenkap

LOON OP ZAND De inwoners van de gemeente Loon op Zand hoeven in de toekomst geen kapvergunning meer aan te vragen voor bomen op het eigen erf, die niet als ‘waardevol’ zijn aangemerkt. Het nieuwe beleid wordt waarschijnlijk begin volgend jaar ingevoerd. Het aanvragen voor een kapvergunning voor bomen die op het gemeentegrond staan blijft onverminderd van kracht. Het plan krijgt steun van de Loonse politiek.

Volgens de huidige regels van de gemeente moeten inwoners voor elke boom die gekapt wordt een kapvergunning aanvragen. Die procedures vergen veel tijd. Vorig jaar werden 155 kapaanvragen bij de gemeente ingediend, en uiteindelijk maar drie geweigerd.
De afgelopen maanden zijn alle bomen in de gemeente Loon op Zand geïnventariseerd en in kaart gebracht. Door middel van een puntensysteem werden de bomen gekwalificeerd van algemeen tot zeer zeldzaam. Particulieren moeten alleen voor ‘waardevolle bomen’ een kapvergunning aanvragen, en alleen in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld grote overlast, ziekte of schade) zal die verleend worden. Het is de bedoeling dat de lijst met bijzondere bomen op de gemeentelijke website geplaatst wordt.

Alle partijen in de commissie Fysieke Omgeving en Milieu steunden dinsdagavond de voorstellen van het college. Wel waren er vragen over de communicatie over de plannen. „Mensen die een monumentale boom op hun erf hebben staan krijgen persoonlijk bericht”, zegde wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) toe. Daarnaast kunnen ze op internet lezen welke bomen door de gemeente als waardevol zijn aangemerkt. Verder zal de versoepeling van het kapbeleid aangekondigd worden in de media. Hoeveel geld en tijd met de nieuwe regeling bespaard wordt, kon de wethouder nog niet zeggen. De gemeenteraad neemt op 5 november over het voorstel