Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, oktober 21, 2009

‘Ophef rond bieb in Loon is niet nodig’

Het onderzoek naar het biblio­theekwerk in de gemeente Loon op Zand maakt veel los. Inwo­ners van het dorp Loon op Zand vrezen voor sluiting van hun bieb. Volgens wethouder Wil Lig­tenberg is in deze hele discussie een verkeerd beeld ontstaan.


LOON OP ZAND – Alle ophef over een dreigende sluiting van de bibli­otheek in Loon op Zand is niet no­dig. De gemeente is er niet op uit om deze vestiging zomaar op slot te gooien. Dat stelt wethouderWil Ligtenberg ( Lijst Loon op Zand). Wel moet onderzoek uitwijzen of bezuinigingen op het bibliotheek­werk in gemeente Loon op Zand mogelijk zijn. Het college stelt bij deze studie wel de vraag of het gerechtvaar­digd is om in een gemeente als Loon op Zand twee vestigingen (in Kaatsheuvel en Loon op Zand) in stand te houden. „Maar dat bete­kent echt niet dat nu aangestuurd wordt op een sluiting van één van de bibliotheken”, aldus Ligten­berg. „Misschien zijn er wel ande­re bezuinigingen mogelijk.” Maandagavond boog de commisie Mens en Maatschappij zich over de gemeentebegroting 2010, waar­in het onderzoek naar het biblio­theekwerk wordt voorgesteld. Het onderzoek houdt de gemoederen nu al flink bezig. Bibliotheek Mid­den- Brabant reageerde eerder ver­bijsterd op het nieuws van het on­derzoek. De directie voelde zich hierdoor totaal overvallen, en nam alvast stelling tegen een mogelijke sluiting van de vestiging in Loon op Zand.

Ook in het dorp Loon op Zand zelf maakt het onderzoek veel los. Marijke Nobel kwam als inwoner van Loon op Zand speciaal naar de commissie om haar ongenoe­gen te uiten. „Kinderen en oude­ren uit Loon op Zand gaan echt geen boeken halen in Kaatsheu­vel”, stelde ze. Nobel kondigde al­vast actie aan bij een dreigende sluiting van de bibliotheek. Lijst Loon op Zand verzet zich ook op voorhand al tegen het slui­ten van de bieb. „ Je snijdt zo kei­hard in het Loonse voorzieningen­niveau”. Volgens wethouder Ligtenberg is er een verkeerd beeld ontstaan, en is de discussie over het wel of niet sluiten van een bieb nu niet aan de orde. „Ik kan nooit met 100 pro­cent zekerheid garanderen dat de vestiging open blijft. Dat kan nie­mand. Op de vraag of de biblio­theek nu zeker dicht gaat, ant­woord ik nee.” Ook op andere terreinen (zoals peuterspeelzaal, kinderopvang en Stichting Multifunctionele Centra) wordt gezocht naar bezuinigingen. Het college wil in de toekomst op het gebied van culturele en educa­tieve voorzieningen 150.000 euro besparen, om zo de gemeentebe­groting in 2013 sluitend te krijgen.