Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, mei 04, 2010

Snellere kap van bomen in zicht

Kaatsheuvel - Loon op Zand wil snel het nieu¬we kapbeleid invoeren. Mensen moeten straks makkelijker de bo¬men op hun eigen erf kunnen kappen. Maar de lijst met waardevolle bomen roept nogal wat vragen op.

Nog voor de zomer moeten inwoners van de gemeen¬te Loon op Zand makkelijker én sneller bomen op hun eigen erf kunnen kappen. De invoering van het nieuwe beleid heeft wel vertraging opgelopen. Dat komt onder meer door ingediende bezwaren tegen de plannen. Vooral de lijst met waardevolle bomen roept nog¬al wat vragen op.

Wie een boom op eigen erf wil kappen, moet nu nog bij de ge¬meente een vergunning aanvra¬gen. Deze procedures vergen veel tijd en uiteindelijk wordt slechts een klein aantal aanvragen gewei¬gerd. Binnenkort hoeven mensen geen kapvergunning meer aan te vragen voor bomen op het eigen erf. Er zijn wel uitzonderingen. Zo is een lijst met waardevolle bomen opgesteld, die alleen in uitzonderlijke gevallen mogen worden ge¬kapt, zoals bij overlast, ziekte of schade. Op deze lijst staan nu 267 beschermde bomen, en 34 bomen¬rijen. Tegen de nieuwe ‘bomenverordening’ zijn in totaal 35 zienswijzen ingediend. „ Ook zijn er telefonisch veel vragen gesteld”, aldus de gemeentewoordvoerster. Niet iedereen zit te wachten op een ‘waardevolle’ boom in z’n tuin, zo blijkt. De gemeente maakt binnenkort de definitieve lijst met waardevolle bomen bekend. Het nieuwe kapbeleid geldt overi¬gens niet voor bomen op gemeentegrond. Daarvoor is straks nog wel een kapvergunning nodig.