Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, september 29, 2010

Artsen: verplicht elektronisch voorschrijven

Artsen moeten per 1 januari 2012 hun recepten elektronisch voorschrijven via een landelijk systeem. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Volgens de inspectie worden er te veel fouten gemaakt door de artsen die bij een patiënt zijn betrokken. Die fouten kunnen zelfs leiden tot de dood van een patiënt. Het komt vaak voor dat de ene arts niet weet wat de andere heeft voorgeschreven, bijvoorbeeld omdat de dossiers verouderd zijn of omdat de informatie niet goed wordt overgedragen. Het centrale elektronische systeem moet daaraan een eind maken.

Volgens de inspectie zijn vrijwel alle apotheken en driekwart van de huisartsenpraktijken al bij het systeem aangesloten. De rest heeft nog iets meer dan een jaar de tijd om dat te doen.

Fouten en foutjes met medicijngebruik veroorzaken veel ellende. Afgezien van vermijdbare ziekten of sterfte kosten ze de gezondheidszorg vele miljoenen extra. Volgens de inspectie belanden in Nederland ongeveer 20.000 mensen per jaar in het ziekenhuis door problemen met hun geneesmiddelen.

Bron: ANP