Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, september 15, 2010

Tekort ISD loopt fors op door besluit ministerie

Kaatsheuvel – Het voor 2010 begrote tekort van de ISD Midden-Langstraat loopt enorm op door een besluit van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). SZW besloot eind juli jl. het budget waarmee de bijstandsuitkeringen worden betaald voor 2010 landelijk met ruim tien procent naar beneden bij te stellen. Over de negatieve bijstelling is veel commotie ontstaan bij de gemeenten. Voor de gemeenten in de Midden-Langstraat heeft de bijstelling ook grote gevolgen. Door het besluit bedraagt het voorziene tekort immers geen 1 tot 1,5 miljoen euro maar 2,5 tot 3 miljoen euro voor 2010. Eén ding is zeker: personen die recht hebben op een uitkering worden niet gekort op hun inkomen.

Het ministerie stelde in 2010 in eerste instantie het budget voorlopig vast op 14,9 miljoen euro. Op dit budget zou door de grote toestroom aan nieuwe bijstandsklanten al een tekort worden geboekt. Onlangs is het voorlopige budget verlaagd naar 13,3 miljoen. Dit is niet voldoende om het begrote aantal uitkeringen aan 1.213 huishoudens te kunnen betalen. De grote toename van het aantal uitkeringen is het gevolg van de economische crisis in de regio Midden-Langstraat.

Budget niet toereikend
Het nieuwe budget is niet toereikend voor het aantal klanten van de ISD. Het geld dat nodig is, moet dus ergens anders vandaan komen. Met het onlangs verlaagde budget kunnen de uitkeringen worden betaald van ongeveer duizend klanten. Er is dus geen budget voor ongeveer tweehonderd uitkeringen. Het niet helpen van huishoudens of het korten op de uitkeringen is absoluut geen optie.