Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, oktober 22, 2010

Verenigingen vrezen zwaar weer

KAATSHEUVEL – Veel verenigingen en instellingen in de gemeente Loon op Zand waarschuwen voor de gevolgen van mogelijke gemeen­telijke bezuinigingen. Ze vrezen bij­voorbeeld voor hogere contribu­ties, minder activiteiten en daling van het aantal leden. Een bijko­mend probleem is dat het steeds lastiger blijkt om sponsors te vin­den.

De gemeente moet de komende ja­ren fors bezuinigen. Verenigingen en instellingen moeten rekening houden met het korten van ge­meentelijke subsidies. Voor grote organisaties als Juvans (Maatschap­pelijk werk), bibliotheek en de Twern is dat waarschijnlijk in 2011 al het geval.

In 2012 moet ruim 25.000 euro be­spaard worden op ‘sport en cul­tuur.’ Dat vraagt om pijnlijke keu­zes.

De gemeente heeft nu de eer­ste verkennende gesprekken ge­voerd met verenigingen en instel­lingen over de consequenties van eventuele bezuinigingen.

Veel verenigingen en instanties ge­ven hetzelfde signaal af. Minder geld betekent mogelijk hogere con­tributies, waardoor leden dreigen af te haken. Ook het aantal activi­teiten komt dan onder druk te staan. Een bezuiniging van tien procent op de subsidie lijkt in som­mige gevallen nog op te vangen, al zijn de nadelige gevolgen dan al soms goed voelbaar. Kortingen van vijftig tot honderd procent pakken vaak desastreus uit, zo ge­ven veel verenigingen aan. Ook de Koninklijke Harmonie Kaatsheu­vel spreekt bijvoorbeeld van een rampzalig scenario, als er zo fors in de subsidies wordt gesneden. De vereniging zegt toch al in finan­cieel zwaar weer te verkeren.

Bij de sportclubs wordt fel gerea­geerd op het mogelijk afschaffen van de jeugdsportsubsidies in de toekomst. „Dat zou ronduit schan­dalig zijn”, aldus voetbalvereniging DESK, een mening die vele andere clubs ook zijn toegedaan. Volgens hen kan beter bezuinigd worden op gemeentelijke activiteiten als de sportverkiezingen van het jaar en de grote vrijwilligersbijeenkom­sten.

Wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen) noemt de reacties van de verenigingen zeer divers. „De één zegt al heel snel om te vallen, als de geldkraan dichtgaat. De ander heeft meer middelen achter de hand”.

Het komende half jaar blijft de ge­meente in overleg met het vereni­gingsleven om te kijken hoe er in 2012 het best geld te bezuinigen valt. „Dit waren nog verkennende gesprekken, waarbij uitgegaan werd van heel stevige bezuinigin­gen. Voor volgend jaar valt dat dus nog mee, maar we moeten ge­woon rekening blijven houden met zwaar weer.”