Zorg over toekomst van monumenten
KAATSHEUVEL – Heemkundekring De Ketsheuvel maakt zich zorgen over het behoud van monumenten in de gemeente Loon op Zand. Volgens de Kaatsheuvelse vereniging vormen de gemeentelijke bezuinigingen op het monumentenbeleid een serieuze bedreiging voor het historisch cultureel erfgoed. De heemkundekring uit haar zorgen in een brief aan de politiek in Loon op Zand. „ In onze gemeente is al veel historisch cultureel erfgoed verdwenen en wij zouden het betreuren als er nog een grotere kaalslag zou plaatsvinden”, schrijft de vereniging. „Dit betekent ook een verarming voor de kernwinkelgebieden in de kerkdorpen Kaatsheuvel en Loon op Zand.”
De heemkundekring wijst erop dat de gemeente zich graag profileert als recreatief-toeristische gemeente. Monumenten spelen daarbij een belangrijke rol, stelt De Ketsheuvel.
Volgens burgemeesterWim Luijendijk houdt de gemeente vast aan een goed monumentenbeleid, ook al wordt er volgend jaar op een bedrag van twee ton zo’n 20.000 euro bezuinigd door te korten op het restauratiebudget monumenten en reserve monumentenbeleid. Luijendijk verwacht niet dat dat besluit heel grote gevolgen heeft voor het onderhoud van monumenten in Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Wel wil hij samen met de lokale heemkundekringen goed blijven kijken hoe het geld het beste ingezet kan worden voor het cultureel erfgoed.
Het college maakt zich hard voor het behoud van het Witte Kasteel in Loon op Zand, dat in niet al te beste staat verkeert. De Ketsheuvel vraagt de gemeente die inzet niet te beperken tot behoud van dat gebouw. „ Zo staat er ook in Kaatsheuvel een rijksmonument te verpieteren.”
De heemkundekring doelt daarbij op het oude slachthuisje (1928) aan de Jan de Rooijstraat, dat tot 1948 dienstdeed als slachthuis voor Kaatsheuvel en Sprang- Capelle. In de jaren vijftig is het verbouwd tot woonhuis.
Bron: Brabants Dagblad Door: Michel Koster
1 Comments:
de foto geeft een van de vele toeristiche attraksich van de Gemeente Loon op Zand weer.
Een reactie posten
<< Home