Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, november 13, 2010

Zorg over toekomst van monumenten



KAATSHEUVEL – Heemkundekring De Ketsheuvel maakt zich zorgen over het behoud van monumen­ten in de gemeente Loon op Zand. Volgens de Kaatsheuvelse vereni­ging vormen de gemeentelijke be­zuinigingen op het monumenten­beleid een serieuze bedreiging voor het historisch cultureel erf­goed. De heemkundekring uit haar zorgen in een brief aan de po­litiek in Loon op Zand. „ In onze gemeente is al veel historisch cultu­reel erfgoed verdwenen en wij zou­den het betreuren als er nog een grotere kaalslag zou plaatsvinden”, schrijft de vereniging. „Dit bete­kent ook een verarming voor de kernwinkelgebieden in de kerkdor­pen Kaatsheuvel en Loon op Zand.”

De heemkundekring wijst erop dat de gemeente zich graag profi­leert als recreatief-toeristische ge­meente. Monumenten spelen daar­bij een belangrijke rol, stelt De Ketsheuvel.

Volgens burgemeesterWim Luijen­dijk houdt de gemeente vast aan een goed monumentenbeleid, ook al wordt er volgend jaar op een be­drag van twee ton zo’n 20.000 eu­ro bezuinigd door te korten op het restauratiebudget monumenten en reserve monumentenbeleid. Luijendijk verwacht niet dat dat besluit heel grote gevolgen heeft voor het onderhoud van monu­menten in Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Wel wil hij sa­men met de lokale heemkunde­kringen goed blijven kijken hoe het geld het beste ingezet kan wor­den voor het cultureel erfgoed.

Het college maakt zich hard voor het behoud van het Witte Kasteel in Loon op Zand, dat in niet al te beste staat verkeert. De Ketsheuvel vraagt de gemeente die inzet niet te beperken tot behoud van dat ge­bouw. „ Zo staat er ook in Kaats­heuvel een rijksmonument te ver­pieteren.”

De heemkundekring doelt daarbij op het oude slacht­huisje (1928) aan de Jan de Rooijstraat, dat tot 1948 dienst­deed als slachthuis voor Kaatsheu­vel en Sprang- Capelle. In de jaren vijftig is het verbouwd tot woon­huis.
Bron: Brabants Dagblad Door: Michel Koster

1 Comments:

Blogger janijsel said...

de foto geeft een van de vele toeristiche attraksich van de Gemeente Loon op Zand weer.

13 november, 2010  

Een reactie posten

<< Home