Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, december 14, 2010

Spanning’ Sint Jozefkerk is nog niet weg

KAATSHEUVEL – De strijd voor het behoud van de Sint Jozefkerk in Kaatsheuvel is nog niet helemaal gestreden. De tegenstanders van de sloop van het complex hebben bij de rechter een heel belangrijke overwinning geboekt, maar verke­ren nog wel even in spanning. Er kan nog beroep worden aangete­kend tegen het besluit van de rech­ter om de kerk als beschermd rijks­monument aan te wijzen. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed moet de staatssecretaris zich hierop nog beraden.

De rechter in Breda wees vrijdag de Sint Jozefkerk aan als een be­schermd rijksmonument, dit in te­genstelling tot een eerder besluit van de toenmalige minister Plas­terk. Het gebouw is een ‘topmonu­ment’ met een hoge architectoni­sche waarde en mag dus niet ge­sloopt worden, zo vindt de recht­bank.

Burgemeester Wim Luijendijk van Loon op Zand zegt gemengde ge­voelens te hebben bij de uitspraak van de rechter. „We zijn er als ge­meente uiteraard voor om markan­te gebouwen te behouden. In dat opzicht is het een goede uit­spraak.” Maar Luijendijk heeft ook oog voor de lastige situatie voor het kerkbestuur van de parochie Kaatsheuvel. Deze wilde de ‘dure kerk’ afstoten om zo geld over te houden voor het onderhoud van haar andere gebouwen. In 2004 be­reikte de parochie al overeenstem­ming met projectontwikkelaar Remmers, die de kerk wilde slo­pen voor de bouw van nieuwe wo­ningen. „ Er zal veel creativiteit voor nodig zijn om het gebouw nu een andere bestemming te ge­ven”, stelt Luijendijk. „Rekening houdend met alle lasten.” Bij het parochiebestuur willen ze eerst de gevolgen van de uitspraak goed in beeld krijgen, voordat het een reac­tie geeft.

Bij de Stichting Erfgoed Kaatsheu­vel (STERK) zijn ze nog altijd erg blij met de uitspraak van de rech­ter. Samen met het Cuypersgenoot­schap, dat zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed, heeft ze met succes bezwaar gemaakt tegen het besluit om de Sint Jozefkerk niet als rijksmonument aan te wij­zen. „We hebben al veel reacties ge­kregen”, aldus Lilian Grootswagers van STERK. „Er waren mensen die heel emotioneel reageerden op het nieuws dat de kerk behouden blijft.” Ze beseft dat binnen zes we­ken nog bezwaar kan worden ge­maakt tegen het besluit van de rechter. „We wachten af of deze zaak een vervolg krijgt bij de Raad van State. Maar al heel veel deskun­digen hebben hiernaar gekeken. En over de monumentale waarde bestaat geen discussie.” Volgens haar is het goed als alle partijen straks weer verder overleggen over de toekomst van het kerkgebouw.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

1 Comments:

Blogger H.W.Bogaard said...

Hoezo creativiteit.Maak er maar een gemeentehuis van.Dat scheelt vele millioenen die nu uitgegeven gaan worden aan het nieuwe gemeentehuis;ofschoon ze in het hoefijzer ook gemakkelijk kunnen blijven!
H.W.Bogaard
ps. of heeft de gem. LOZ zoveel geld dat een nieuw gem. huis geen enkel probleem is wat betreft kosten.Ik zou liever hebben dat er s'winters goed gestrooid wordt waardoor ik niet meer uitglij met alle gevolgen van dien. GEEF DAAR MAAR GELD AAN UIT !!!!!

14 december, 2010  

Een reactie posten

<< Home