‘ Elke tas is anders: passen en meten’
Kaatsheuvel - Zomaar ineens stond zij bij Henk en Coby Meijers op de zonovergoten stoep, mevrouw Zorreguieta, de moeder van Máxima.
Sterke koffie wilde ze, zonder iets erin. En kijken hoe die man uit Kaatsheuvel die prachtige tassen maakt waarop haar drie prinsessen van kleindochters hun Argentijnse oma en de rest van de wereld toelachen. Al in 2004 kreeg Henk Meijers (1943) uit Kaatsheuvel de eerste opdrachten van mevrouw Dreesman om tassen te vervaardigen. Zij had gehoord van zijn vakmanschap en raakte na een bezoek aan het stikatelier ervan overtuigd dat hij kon realiseren waar zij voor ogen had.
Kort daarna verscheen een koerier met de eerste foto’s van vooral kinderen van koninklijke huize en andere hoogwaardigheidsbekleders, van politici en andere bekende mensen uit de wereld van kunst, cultuur en amusement.
„ Het is precisiewerk,” zegt Meijers. „Het vergt veel concentratie, want iedere fout is onherstelbaar. En geen tas is hetzelfde. Steeds moet ik passen en meten om de foto goed te laten uitkomen. Die mag ik vooral niet beschadigen, waardoor ik steeds moet uitdokteren waar het beste de handvatten kunnen worden aangebracht.”
Er zijn van die weken dat de opdrachten zich opstapelen. Dan blijft het licht lang branden in het stikatelier waar het prikbord getuigt van zijn andere grote liefdes: foto’s uit de wielersport („Mijn vader heeft als amateur gefietst”), de duivensport („Ik vlieg niet om te winnen maar om te genieten”) en uit zijn privé- leven („ Claudia, onze jongste dochter die overleden is, leeft nog altijd en overal mee met ons, in ons hoofd en in ons hart”). Als de tassen klaar zijn, staan zij te pronken in de gang, totdat de koerier verschijnt om ze op te halen en foto’s voor nieuwe opdrachten af te leveren. „Gelukkig is het niet altijd druk. Er zijn ook weken dat het rustig is,” zegt Meijers en toont enkele foto’s uit ‘ Weekend’ en andere bladen waarop onder meer prinses Máxima met ‘zijn’ tas een of ander staatsbezoek met haar man en/of schoonmoeder aflegt.
„Ja, het zijn vooral kinderen die op de tassen prijken. Niet alleen die van Maxima enWillem-Alexander, maar ook die van Philip en Mathilde uit België en het koningshuis van Noorwegen.”
Ook andere bekende personen bestelden en kregen een Mave-Picturetas (want zo heten ze): onder anderen Yves Leterme, Natasja Froger, Marco Borsato, George Clooney en niet te vergeten een in goudbrokaat gehulde presidentiële grootheid uit voormalig Belgisch Congo.
„ Jarenlang heb ik gezwegen over mijn tassen, om mijn opdrachtgeefster en haar klanten tegen publiciteit te beschermen. Maar nu heeft er iemand getwitterd en sta ik mooi te kijk.”
In 2006 kwam tijdens de jaarlijkse wielerronde die hij mede organiseert de toenmalige burgemeester van Loon op Zand mevrouw Ria van Hoek in zijn atelier om zijn werk te bewonderen. Hij drukte haar op het hart om er geen ruchtbaarheid aan te geven.
Al 25 jaar werkt Henk in zijn eigen atelier. Vaak krijgt hij hulp van zijn onafscheidelijke maat Jo Poiters. Maar het vervaardigen van tassen, dat geeft hij niet uit handen.
Zachtaardig is hij - hij knielt bij een pad die aan zijn jaarlijkse trek begonnen is - en altijd in voor een grap maar op zijn tijd ook fel, wanneer hij bijvoorbeeld als verkeersregelaar ziet dat iemand een ander in gevaar brengt. Kinderen en dieren voelen zich onmiddellijk op hun gemak in zijn gezelschap.
Hij legt zijn handen op de keukentafel. Aan zijn linkerhand is hij afgelopen maandag in het Tilburgse Tweesteden Ziekenhuis geopereerd.
„Wij moesten vroeger hard werken op de fabriek,” zegt hij met nadruk. „Maar dat is niks vergeleken met die vrouwen en mannen die daar op de dagbehandeling in de verzorging en de verpleging werken. Dat is pas sjouwen en jakkeren. Ik heb het een hele dag aangezien. Met eigen ogen. Daar moet je eens over schrijven!”
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Albert Megens
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home