Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, maart 25, 2011

‘ Snel creatieve oplossing voor het dorpshart’

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand móet snel op zoek naar een creatieve oplossing voor de ontstane problemen rond het Brui­send Dorpshart in Kaatsheuvel en de dreigende tekorten op het ac­commodatiebeleid. Ze moet hier­voor intensief overleggen met orga­nisaties als woningcorporaties, Triangel-De Twern, bibliotheek, Stichting Multifunctionele Centra ( SMC) en De Gildenbond. Nog voor de zomervakantie moet in grote lijnen helderheid bestaan over eventuele aanpassingen van het beleid en de financiële conse­quenties daarvan.

De boodschap van de gemeente­raad was gisteravond duidelijk. Er moet snel orde op zaken gesteld worden op het gebied van accom­modatiebeleid. De gemeente heeft een forse misrekening gemaakt bij de plannen voor het nieuwe multi­functionele centrum (Carré) en sporthal. De Stichting Multifunc­tionele Centra zou 1,1 miljoen eu­ro voor de exploitatie hiervan krij­gen. Maar daar moeten tonnen bij als de ambities niet bijgesteld wor­den.

De gemeente moet dus op zoek naar besparingen in het Bruisend Dorpshart. Begin april heeft ze een gesprek met de bouwers van het nieuwe Kaatsheuvelse cen­trum: Heijmans, WSG en Proper-Stok.

De gemeente wil weten in hoever­re de plannen voor het Bruisend Dorpshart nog aan te passen zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of het plan voor het nieuwe multi­functioneel centrum Carré ge­schrapt of aangepast moet wor­den. De gemeente wil echter niet in ellenlange juridische procedures terecht komen en met forse scha­declaims opgezadeld worden. Er zijn immers al afspraken met de bouwers gemaakt.

Ondertussen worden alle accom­modaties in de gemeente en het eventuele gebruik daarvan onder de loep genomen. „Kijk hierbij nu niet alleen naar de stenen en za­len, maar ook naar de activitei­ten”, betoogde Peter Flohr (Pr03). Volgens de gemeenteraad hoeft dit onderzoek niet lang te duren om­dat al veel informatie hierover voorhanden is. Ook vond de poli­tiek het niet nodig om nu al 60.000 euro te reseveren voor het inhuren van een extern bureau voor dit onderzoek.

Wethouder Wim Aussems (Ge­meentebelangen) benadrukte dat het straks niet meer kan zo zijn dat accommodaties vaak leeg staan en dat beheerders niet willen sa­menwerken. Volgens de raad is dit­zelfde verhaal al in 2009 verteld, maar moet nu echt actie worden ondernomen. Volgens Aussems gaat dat ook gebeuren. De finan­ciële tekorten dwingen daar ook toe.

De gemeenteraad besloot gistera­vond ook unaniem tot een aanvul­lend onderzoek naar de ontstane korten bij het accommodatiebe­leid.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster