‘ Snel creatieve oplossing voor het dorpshart’
KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand móet snel op zoek naar een creatieve oplossing voor de ontstane problemen rond het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel en de dreigende tekorten op het accommodatiebeleid. Ze moet hiervoor intensief overleggen met organisaties als woningcorporaties, Triangel-De Twern, bibliotheek, Stichting Multifunctionele Centra ( SMC) en De Gildenbond. Nog voor de zomervakantie moet in grote lijnen helderheid bestaan over eventuele aanpassingen van het beleid en de financiële consequenties daarvan.
De boodschap van de gemeenteraad was gisteravond duidelijk. Er moet snel orde op zaken gesteld worden op het gebied van accommodatiebeleid. De gemeente heeft een forse misrekening gemaakt bij de plannen voor het nieuwe multifunctionele centrum (Carré) en sporthal. De Stichting Multifunctionele Centra zou 1,1 miljoen euro voor de exploitatie hiervan krijgen. Maar daar moeten tonnen bij als de ambities niet bijgesteld worden.
De gemeente moet dus op zoek naar besparingen in het Bruisend Dorpshart. Begin april heeft ze een gesprek met de bouwers van het nieuwe Kaatsheuvelse centrum: Heijmans, WSG en Proper-Stok.
De gemeente wil weten in hoeverre de plannen voor het Bruisend Dorpshart nog aan te passen zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of het plan voor het nieuwe multifunctioneel centrum Carré geschrapt of aangepast moet worden. De gemeente wil echter niet in ellenlange juridische procedures terecht komen en met forse schadeclaims opgezadeld worden. Er zijn immers al afspraken met de bouwers gemaakt.
Ondertussen worden alle accommodaties in de gemeente en het eventuele gebruik daarvan onder de loep genomen. „Kijk hierbij nu niet alleen naar de stenen en zalen, maar ook naar de activiteiten”, betoogde Peter Flohr (Pr03). Volgens de gemeenteraad hoeft dit onderzoek niet lang te duren omdat al veel informatie hierover voorhanden is. Ook vond de politiek het niet nodig om nu al 60.000 euro te reseveren voor het inhuren van een extern bureau voor dit onderzoek.
Wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen) benadrukte dat het straks niet meer kan zo zijn dat accommodaties vaak leeg staan en dat beheerders niet willen samenwerken. Volgens de raad is ditzelfde verhaal al in 2009 verteld, maar moet nu echt actie worden ondernomen. Volgens Aussems gaat dat ook gebeuren. De financiële tekorten dwingen daar ook toe.
De gemeenteraad besloot gisteravond ook unaniem tot een aanvullend onderzoek naar de ontstane korten bij het accommodatiebeleid.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home