Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, maart 12, 2011

MaasDuinen gaat ook thuiszorg leveren

Kaatsheuvel /Waalwijk - Vanaf juli van dit jaar gaat Stichting MaasDuinen thuiszorg leveren aan ouderen, zieken en gehandicapten. De Stichting gaat hiermee de strijd aan met Thebe Thuiszorg en andere thuiszorginstellingen. Maasduinen werft momenteel al personeel om te kunnen starten met thuiszorg in Waalwijk.

Bij voldoende evaring, slaat de stichting haar vleugels ook uit naar Kaatsheuvel en Loon op Zand. Vooral mensen die aangewezen zijn op zorg aan huis, klagen er vaak over dat ze voortdurend van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ook de steeds wisselende medewerkers is een bron van ergernis. Daarom kiest MaasDuinen voor een geheel ander concept.

Zorgmanager Sandra Paijmans: “De thuiszorg wordt geleverd door een kleinschalig team dat is samengesteld uit verpleegkundigen en verzorgende die dag en nacht beschikbaar zijn. De cliënt krijgt alleen met deze mensen te maken. Hierdoor wordt de zorg persoonlijker krijgt de niet telkens een vreemde aan het bed”. En het directe contact gaat verder dan het aantrekken van steunkousen, het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden. “Omdat we zo vaak bij onze cliënten over de vloer komen, kunnen we vroegtijdig signaleren wat mensen nog meer nodig hebben om een verblijf in een zorginstelling zo lang mogelijk uit te stellen. Dan kan van alles zijn: een traplift, hulp in het huishouden, warme maaltijden of iemand die de krant voorleest. Dankzij ons uitgebreide netwerk kunnen wij al deze hulp voor onze cliënten regelen.

Volgens Paijmans werken zorgaanbieders vaak langs elkaar heen. Vooral wie afhankelijk is van complexe zorg, verdwaalt al snel in een doolhof van regels en papieren. Maar ook daar kan volgens haar MaasDuinen ondersteuning bij geven. Zoals bij het aanvragen van een zorgindicatie bij het CIZ of van een hulpmiddel bij de gemeente. Het wijkteam heeft zorglocatie Antoniushof in Waalwijk als thuisbasis. Als beheerder van nog drie andere zorglocaties in de gemeente Loon op Zand is MaasDuinen van oudsher gericht op de zorg voor ouderen. Dat principe wordt in de thuiszorg losgelaten. Ziektebeelden zoals versleten heupen, een beroerte of astma komen bij ouderen veel voor, maar zijn niet per se leeftijdgebonden. Dat geldt ook voor herstel na een operatie of terminale zorg. Voor thuiszorg kan de cliënt dus voortaan ook bij MaasDuinen terecht.

Volgens directeur Michel Wijngaards van Thebe is het concept van MaasDuinen niet nieuw. Volgens hem werkt Thebe in Waalwijk al met kleine wijkteams en is het zelfs zo dat de cliënten het telefoonnummer van hun verzorgers hebben. Volgens de directeur is het een trend dat grote organisaties steeds kleinschalig gaan werken. Ook is volgens hem het aanbieden van thuiszorg door Maasduinen niet nieuw. “Vroeger deden ze dat al bij hun aanleunwoningen”. Thebe hoopt dat in de toekomst zorgaanbieders steeds meer samen gaan werken in plaats van op elkaar te afgeven. “We zullen elkaar in de toekomst nog hard genoeg nodig hebben”.

Bron: Brabants Dagblad: Auteur Jan in''t Groen

1 Comments:

Blogger Kaatsheuvelse Volks Partij said...

Kijk, dat is nou eens een initiatief dat ik van harte ondersteun.

12 maart, 2011  

Een reactie posten

<< Home