Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, maart 29, 2011

Tekort Loon op Zand loopt op

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand kan de borst natmaken. Om de zaken financieel op orde te krijgen zijn veel forsere bezuinigin­gen nodig dan vorig jaar werd ge­dacht. Voor de komende jaren was al rekening gehouden met een structureel tekort van 2,5 miljoen, maar daar komt nog eens zo’n 750.000 euro bij. „Het wordt een heel zware opgave om zo veel geld te bezuinigen. Daarvoor zijn harde keuzes nodig”, beseft wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, financi­ën).

In de pas verschenen kadernota gaat het college diep op de ver­slechterde financiële situatie van de gemeente Loon op Zand in, maar komt het nog niet echt met oplossingsrichtingen. Het wil niet vooruitlopen op de kerntakendis­cussie die de gemeenteraad op dit moment voert. Belangrijke vraag daarbij is welke ambities de ge­meente Loon op Zand moet heb­ben en wat ze nog wel en niet moet doen.

Duidelijk is dat het niet bij halve bezuinigingsmaatregelen kan blij­ven, zo blijkt uit het omvangrijke project ‘Financiën op orde (zeroba­sed- operatie). De gemeente heeft haar begroting helemaal doorge­licht en zo veel mogelijk financiële risico’s in beeld gebracht. Uit die analyse blijkt ook dat een aantal eerder vastgestelde bezuinigingen niet haalbaar is, zoals een bedrag van 300.000 euro op ‘organisatori­sche aanpassingen.’

Het college wil die bezuinigings­posten schrappen. Het gaat om een bedrag tot ruim 800.000 euro in 2013. „We moeten er voortaan goed op toezien dat bezuinigingen ook echt gerealiseerd worden”, al­dus Van Eijkeren. „Vroeger gebeur­de dat ook wel, maar het moet nog scherper.” Volgens het college biedt de huidige financiële situatie in ieder geval nauwelijks ruimte voor nieuwe ambities en moeten vooral de nu lopende projecten worden afgerond.

De jaarrekening van 2010 laat een tekort zien van 2,5 miljoen euro, waarvan 9,5 ton structureel. Dat komt onder meer door tegenval­lers in eigen huis, zoals de dure au­tomatisering, niet behaalde bezui­nigingen en lagere bijdrage van het Rijk. Opvallend zijn de tegen­vallende opbrengsten van de toe­ristenbelasting ( jaarlijks tekort van 150.000 euro). De gemeente had zich vooral te rijk gerekend met de komst van het nieuwe vakantie­park Bosrijk van de Efteling. Van Eijkeren steekt daarbij de hand in eigen boezem. „We zijn daarbij niet afgegaan op informatie van de Efteling, maar zelf wat te optimis­tisch geweest.” Volgens Van Eijkeren is het zeker niet allemaal kommer en kwel. Zo vallen de rijksbezuinigingen voor de gemeente een stuk lager uit dan verwacht. Ook zijn er voldoen­de (weerstands)reserves (15 mil­joen) om de financiële risico’s (zo’n 1o miljoen) in de begroting op te vangen. „ Als dat niet zo is, heb je echt een gigantisch pro­bleem”, stelt Van Eijkeren. De raad spreekt zich 28 april uit over de ka­dernota.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

1 Comments:

Blogger H.W.Bogaard said...

Eigenlijk heeft reageren geen zin meer!Jaren terug waarschuwden bewoners van LOZ,sommige raadsleden enz. al voor de veel te hoge plannen van B en W.Maar het ergste is dat de burgers van LOZ er op worden gerekent en niet B en W die alle ellende veroorzaakt hebben!

30 maart, 2011  

Een reactie posten

<< Home