Tekort Loon op Zand loopt op
KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand kan de borst natmaken. Om de zaken financieel op orde te krijgen zijn veel forsere bezuinigingen nodig dan vorig jaar werd gedacht. Voor de komende jaren was al rekening gehouden met een structureel tekort van 2,5 miljoen, maar daar komt nog eens zo’n 750.000 euro bij. „Het wordt een heel zware opgave om zo veel geld te bezuinigen. Daarvoor zijn harde keuzes nodig”, beseft wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, financiën).
In de pas verschenen kadernota gaat het college diep op de verslechterde financiële situatie van de gemeente Loon op Zand in, maar komt het nog niet echt met oplossingsrichtingen. Het wil niet vooruitlopen op de kerntakendiscussie die de gemeenteraad op dit moment voert. Belangrijke vraag daarbij is welke ambities de gemeente Loon op Zand moet hebben en wat ze nog wel en niet moet doen.
Duidelijk is dat het niet bij halve bezuinigingsmaatregelen kan blijven, zo blijkt uit het omvangrijke project ‘Financiën op orde (zerobased- operatie). De gemeente heeft haar begroting helemaal doorgelicht en zo veel mogelijk financiële risico’s in beeld gebracht. Uit die analyse blijkt ook dat een aantal eerder vastgestelde bezuinigingen niet haalbaar is, zoals een bedrag van 300.000 euro op ‘organisatorische aanpassingen.’
Het college wil die bezuinigingsposten schrappen. Het gaat om een bedrag tot ruim 800.000 euro in 2013. „We moeten er voortaan goed op toezien dat bezuinigingen ook echt gerealiseerd worden”, aldus Van Eijkeren. „Vroeger gebeurde dat ook wel, maar het moet nog scherper.” Volgens het college biedt de huidige financiële situatie in ieder geval nauwelijks ruimte voor nieuwe ambities en moeten vooral de nu lopende projecten worden afgerond.
De jaarrekening van 2010 laat een tekort zien van 2,5 miljoen euro, waarvan 9,5 ton structureel. Dat komt onder meer door tegenvallers in eigen huis, zoals de dure automatisering, niet behaalde bezuinigingen en lagere bijdrage van het Rijk. Opvallend zijn de tegenvallende opbrengsten van de toeristenbelasting ( jaarlijks tekort van 150.000 euro). De gemeente had zich vooral te rijk gerekend met de komst van het nieuwe vakantiepark Bosrijk van de Efteling. Van Eijkeren steekt daarbij de hand in eigen boezem. „We zijn daarbij niet afgegaan op informatie van de Efteling, maar zelf wat te optimistisch geweest.” Volgens Van Eijkeren is het zeker niet allemaal kommer en kwel. Zo vallen de rijksbezuinigingen voor de gemeente een stuk lager uit dan verwacht. Ook zijn er voldoende (weerstands)reserves (15 miljoen) om de financiële risico’s (zo’n 1o miljoen) in de begroting op te vangen. „ Als dat niet zo is, heb je echt een gigantisch probleem”, stelt Van Eijkeren. De raad spreekt zich 28 april uit over de kadernota.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster
1 Comments:
Eigenlijk heeft reageren geen zin meer!Jaren terug waarschuwden bewoners van LOZ,sommige raadsleden enz. al voor de veel te hoge plannen van B en W.Maar het ergste is dat de burgers van LOZ er op worden gerekent en niet B en W die alle ellende veroorzaakt hebben!
Een reactie posten
<< Home