Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 04, 2011

Inzameling St. Jan valt zwaar tegen

KAATSHEUVEL – De inzamelingsac­tie voor de grote restauratie van de monumentale St. Jan in Kaatsheu­vel verloopt moeizaam. Na ruim twee jaar is een kleine 209.000 eu­ro ingezameld, nog niet de helft van het streefbedrag van ruim een half miljoen.

„Het blijkt hartstikke moeilijk om het geld bij elkaar te krijgen”, stelt parochiebestuurder Christ vanWe­zel vast. „Het komt nog maar mondjesmaat binnen.” Volgens hem wordt achter de schermen hard gewerkt om het geld bij el­kaar te krijgen. Als dat niet lukt, moet de parochie mogelijk een le­ning aangaan voor de restauratie. Maar daar is nog geen besluit over genomen, benadrukt VanWezel.

De restauratie in het centrum van Kaatsheuvel is in volle gang. De kosten zijn geschat op zo’n 2,5 mil­joen euro. De grootste geldschieter is de provincie met 1,6 miljoen eu­ro. Aan deze subsidie is wel de voorwaarde gesteld dat het werk eind dit jaar klaar moet zijn. Maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Zo heeft de strenge winter de werkzaamheden vertraagd.

„We hebben bij de provincie om uitstel gevraagd”, aldus VanWezel. „En we verwachten niet dat daar moeilijk over gedaan wordt nu het werk al zover gevorderd is.” Vol­gens Van Wezel is het nog moei­lijk aan te geven wanneer de klus af is. „ Het gaat hier om een restau­ratie van een groot gebouw waar heel wat bij komt kijken. En het weer moet niet tegenzitten.”

De parochie blijft zoeken naar geld. Met de subsidies van provin­cie (1,6 miljoen) en de gemeente Loon op Zand (357.000 euro) is ze er nog niet.

De parochie had als streven om zelf ruim vijf ton binnen te slepen door acties, sponsoring, giften van bedrijven en particulieren en mo­gelijke subsidies. Maar dat bedrag is er nog lang niet. De hoop was dat als de kerk eenmaal in de stei­gers zou staan er meer geld zou los komen. Dat valt echter tegen. Zo houden nogal wat bedrijven de hand op de knip. Met als resultaat: een financieel gat van nog zo’n drie ton.

Van Wezel zegt de hoop nog niet op te willen geven. Hij wil er nog niet op vooruitlopen wat er moet gebeuren als het streefbedrag van vijf ton uiteindelijk niet gehaald wordt. Wel is het volgens hem dui­delijk dat parochies het financieel steeds minder breed hebben. „Er zal dus een goede oplossing moe­ten komen als we met een gat blij­ven zitten.”

Bron Brabants Dagblad