Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zondag, oktober 30, 2011

Bosrijk spekt gemeentekas Loon op Zand

Kaatsheuvel – Loon op Zand ziet de opbrengst van de toeristen­belasting fors stijgen. Volgens de gemeente komt dat vooral door de komst van Bosrijk, het vakantie­park van de Efteling. De toeristen­belasting leverde Loon op Zand vo­rig jaar een bedrag van 582.000 eu­ro op: in 2009 was dat nog 367.000 euro. Dit jaar staat de teller na ne­gen maanden al op zo’n 588.000 euro.

Loon op Zand wil de komende ja­ren vol blijven inzetten op toeris­me en recreatie. De gemeente vindt dat er nog volop kansen lig­gen. Belangrijk streven is om de mensen langer in het gebied te houden. Met de hogere opbreng­sten van de toeristenbelasting lijkt de gemeente op de goede weg, maar dat extra geld dankt ze dus vooral aan Bosrijk.

Het vakantiepark (in totaal 1150 bedden) opende eind 2009 de poorten. In eerste instantie reken­de de gemeente zich te rijk met de komst van Bosrijk en schatte het aantal overnachtingen veel te hoog in. Die verwachtingen zijn eerder al bijgesteld. Bosrijk begroet­te het eerste jaar zestigduizend mensen. „ De bekendheid was toen nog niet zo groot”, aldus de woordvoerder van de Efteling. „Ook was het park enkele maan­den gesloten.” Toch bracht Bosrijk vorig jaar al het hoogste bedrag aan toeristenbelasting op: bijna 173.000 euro. Dat is meer dan ande­re grote recreatieve bedrijven zoals het Efteling Hotel (113.000 euro) en de Kaatsheuvelse campings Droomgaard (84.000 euro), Het Genieten ( ruim 42.000 euro) en Duinlust ( bijna 27.000 euro).

Dit jaar is Bosrijk wel het hele jaar open en groeit de bekendheid. Vol­gens de Efteling gaat Bosrijk dit jaar dan ook ver over de zestigdui­zend gasten heen. Het bedrijf noemt daarbij nog geen aantallen. „Maar we verwachten binnenkort een mijlpaal te vieren.” Volgens de woordvoerder van de Efteling is het overigens niet de verwachting dat de komende jaren het aantal gasten bij Bosrijk nog veel verder zal toenemen.

De hogere opbrengsten van de toe­ristenbelasting is overigens niet al­leen te verklaren door de komst van het vakantiepark. De tarieven zijn de laatste jaren ook wat geste­gen.

Bron: Brabants Dagblad