Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, oktober 27, 2011

Honderd kaarsjes voor Aagje

KAATSHEUVEL – Een bijzonder feest bij De Efteling gisteren: Aagje vier­de haar honderdste verjaar­dag. De jubilerende stoomlo­comotief ziet er nog als nieuw uit.

„Daar komt ie, daar komt ie!”, roept Daan van Gils ( 9) die samen met zijn broertje Gijs (6) en opa en oma Van Gils staat te wachten op de stoomtrein. En ja, daar komt ‘ze’ inderdaad aan: Aagje. „Wat blinkt ie toch en wat een mooie kleuren!” De Efteling had gisteren een bijzonder feestje: Aagje vierde haar honderdste ver­jaardag. De jubilerende stoomloco­motief is als nieuw, prachtig ge­schilderd en met glimmend koper.

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een cadeautje: een nieuwe kolen­wagen.

Ja, in Aagje worden net als in de andere locomotieven van de Efte­ling nog altijd kolen gestookt.

Harrie Brekelmans (55) uit Ooster­hout is al 32 jaar verantwoordelijk voor het wel en wee van de stoom­locomotieven. Als allround- mon­teur sleutelt hij aan allerlei attrac­ties, maar de stoomtreinen zijn z’n specialiteit. In aanloop naar het bij­zondere jubileum is Aagje in vijf maanden helemaal, tot het laatste schroefje, uit elkaar gehaald. In de remise werd zo’n 2500 uur aan haar gewerkt. „ Ze is nog nooit zo ver uit elkaar geweest. We hebben getest, schoongemaakt en vervan­gen. Het is echt bijzonder om te zien hoe ze honderd jaar geleden zo’n machine in elkaar hebben ge­zet met de middelen van toen”, vertelt de trotse monteur.

De Efteling heeft een team van acht machinisten. Frank Broeders (53) uit Kaatsheuvel is de ‘langstzit­tende’ van het stel. Hij bestuurt Aagje inmiddels 27 jaar. „Ik heb het nog altijd ontzettend naar mijn zin. Het is vooral leuk om de mensen die geïnteresseerd zijn in het hele ‘stoomgebeuren’ van alles te vertellen. Wat ik ook absoluut waardeer, is de vrijheid die we krij­gen als er iets mis is met een van de locomotieven. Ik ken Aagje door en door. Als machinist hoor en merk ik eigenlijk alles. Omdat we zelf problemen kunnen en mo­gen oplossen, is er bijna geen rit­uitval.”

Directievoorzitter Bart de Boer onthult samen met de Efteling Sleutelier de slagroomtaart. „We zijn trots op de mannen en vrou­wen die de locomotieven rijden en op de één miljoen kilometers die Aagje tot nu heeft afgelegd.

Een applaus voor de volgende mil­joen!” Iedereen krijgt een stukje taart. De dame fluit nog één keer en begint dan met Aagje aan haar volgende ritje.


Bron: Brabants Dagblad Auteur:Elise van Heeswijk