Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, november 01, 2011

Protest bouw Kasteelweide

LOON OP ZAND – De bouw van acht woningen aan de noordwand van de Kasteelweide in Loon op Zand stuit op verzet. Heemkundekring Loon op ‘t Sandt noemt het plan uit cultuurhistorisch oogpunt zeer omstreden. Volgens haar tasten de woningen het karakter van de his­torische dorpskern aan. De heem­kundekring heeft daarom bij de ge­meente bezwaar aangetekend te­gen de plannen.

Ontwikkelaar Jan van Besouw heeft al lang plannen voor woning­bouw bij de Kasteelweide. Het col­lege van Loon op Zand wil daar­aan meewerken. Een nieuw be­stemmingsplan moet de bouw van acht woningen aan de noordwand mogelijk maken. De heemkunde­kring vindt de schetsen voor de te bouwen woningen nog zeer vaag en vreest voor ( te) grote huizen. Volgens haar moet die plek ge­woon onbebouwd en groen blij­ven. „ De dorpskern van Loon op Zand, geconcentreerd rond de bui­tenplaats en de kerk, wordt aange­tast door de geplande bebou­wing”, stelt ze in een reactie op het voorontwerp Bestemmingsplan ‘ Bebouwing noordwand Kasteelwei­de’.

De heemkundekring is niet de enige bezwaarmaker. Zo verzet ook historicus en journalist Lau­ran Toorians zich tegen de plan­nen, die hij volstrekt verwerpelijk noemt. Hij vreest voor een vermin­king van het historische dorps­beeld. „De gemeente Loon op Zand zegt vol in te willen zetten op toerisme. Maar je moet dan wel oog hebben voor de bijzondere plekken in je dorpen.” De bezwaar­makers hebben meer kritiek op de plannen. Zo wijzen ze op een mo­gelijk verkeersonveilige situatie als de woningen er komen. Ook vin­den ze het vreemd dat de gemeen­te van eerdere plannen afwijkt, en „dat allemaal voor één ontwikke­laar”.

De gemeente buigt zich nog over de zienswijzen.

Bron: Brabants Dagblad