Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, maart 14, 2012

‘Drempels’ weg voor toerist met handicap

KAATSHEUVEL – Loon op Zand wil de toeristische voorzieningen be­ter toegankelijk maken voor min­dervaliden. De gemeente start daarom het project ‘Drempelvrij Dorp’. Ze wil de komende maan­den de knelpunten in beeld bren­gen. Ook moet dan duidelijk wor­den welke verbeteringen er moge­lijk zijn. Het project staat of valt met de medewerking van de toeris­tische ondernemers zelf. Zij zullen de plannen uiteindelijk moeten uitvoeren.

Loon op Zand streeft er naar een ‘drempelvrije toeristische bestem­ming’ te worden. Dat betekent dat mensen met een handicap ook goed terecht moeten kunnen bij toeristische voorzieningen als hore­ca, campings en groepsaccommo­daties. Daarbij wordt niet alleen ge­keken naar eventuele ‘fysieke’ ob­stakels voor bijvoorbeeld blinde en dove bezoekers of mensen in een rolstoel. Ook is er aandacht voor de informatievoorziening. „ Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een informatiefolder in brail­le”, aldus de gemeentewoordvoer­ster. „ Of extra voorzieningen op de websites.”

Verder richt het project zich ook op de sociale toegankelijkheid, of­tewel: hoe worden mensen met een handicap ontvangen en behan­deld
bij een toeristische voorzie­ning?
Loon op Zand zoekt bij dat project de samenwerking met diverse par­tijen zoals ondernemers, toeris­tische organisaties ( VVV, Lokaal Toeristische Adviesraad) en belan­genorganisaties (Gehandicapten­platform). Die worden uitgeno­digd voor een speciale startersbij­eenkomst in april. Dat is meteen de aftrap van het project.

De gemeente krijgt bij de plannen steun van de stichting ZET ( Zorg en Toegankelijkheid): de stuwen­de kracht in Brabant achter projec­ten als ‘Drempelvrij Dorp’ en ‘ Toe­gankelijke Stad’. In Loon op Zand is er bewust voor gekozen om de aandacht te richten op de toegan­kelijkheid van recreatieve voorzie­ningen. Loon op Zand wil zich na­melijk verder ontwikkelen als toe­ristische gemeente.