Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zondag, februari 25, 2007

“Loonse Peuterspeelzalen in gevaar”

Door Jan in ‘t Groen

Het Loonse Peuterspeelzaalwerk verkeert in direct gevaar. Was de bezetting tot vorig jaar nog 93%, momenteel zit het aanbod op slechts 70%. Volgens voorzitter Piet Vermeulen van Stichting Kindercentra Loon op Zand is de stichting als het zo doorgaat genoodzaakt op bepaalde dagdelen te gaan sluiten. “Dit kunnen we niet volhouden”, aldus de voorzitter, die de schuld rechtstreeks bij de gemeenteraad legt. “De raad heeft ons in 2004 een bezuiniging opgelegd van 50.000 euro. De jaarrekening van dat jaar en de begroting van 2005 was toen nog niet gereed. Uiteindelijk bleek het tekort 115.000 euro. Eind vorig jaar draaide de gemeenteraad de taakstellende bezuiniging terug, waardoor het tekort op 65.000 euro uitkwam. Vermeulen vervolgt: “Daarnaast wil de gemeenteraad nog dat we ons ambitieniveau aanpassen. Dat wil zeggen dat ons personeel dat nu uit Hbo’ers bestaat vervangen wordt door MBO-érs met vrijwilligers. “Maar dat kun je alleen maar door natuurlijke uitstroom. De gemeenteraad had kunnen becijferen dat het 11 jaar duurt voordat de laatste Hbo’er vertrokken is”.
Volgens Vermeulen kan de Stichting niet anders dan de ouders een hoger bedrag laten betalen. “Daardoor hebben we ons uit de markt geprezen. Onze wachtlijsten zijn leeg”, aldus de voorzitter die samen met de wethouder gaat onderzoeken of er andere factoren meespelen. Zo kan het geboortecijfer teruggelopen zijn. Een andere factor die meespeelt is dat de kinderdagopvang flink gegroeid is in de gemeente Loon op Zand.

Te duur
Volgens gemeenteraadslid Peter Flohr van de Partij van de Arbeid betalen de inwoners van Loon op Zand in vergelijking met de omliggende gemeentes veel te veel. “In Loon op Zand betalen de ouders meer dan de hoogste inkomens in Tilburg. Dat kan niet”. Flohr: “De gemeente heeft bezuinigingstaken opgelegd. Die hebben hun effect. De Stichting heeft om het gat te vullen de ouderbijdrage moeten verhogen, maar er is blijkbaar geen rem opgezet”. Volgens Flohr is de gemeenteraad vergeten een maximum te stellen aan de tarieven. “Ze hebben niet een bepaalde richtlijn gegeven of een rem vastgesteld die zegt: “En nu niet verder”. Flohr heeft het idee dat de tarieven doorgeschoten zijn. De Partij wil terug naar een acceptabel niveau, en liefst een inkomensafhankelijke tarief. Wethouder Ligtenberg was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

en bedankt he,gemeente loon op zand!!Bah.....je iegen toekomst dit niet gunnen,want een normaal gezin kan dit straks echt niet meer opbrengen he.
Nogmaals bedankt(en daar moeten we dan op stemmen blehh)

25 februari, 2007  

Een reactie posten

<< Home