Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, oktober 26, 2007

Sociëteit schoenenbranche

De Langstraat is nog altijd het hart van de schoenen- en lederbranche in Nederland. Voor Rabobank Waalwijk/ Loon op Zand is dat aanleiding om speciaal voor deze bedrijfstak een sociëteit op te richten. De bank hoopt dat de ondernemers hierdoor meer als eenheid naar buiten treden en bereid zijn samen het imago van De Langstraat als centrum van de schoenen- en lederbranche te versterken en uit te nutten.

De sociëteit gaat op donderdag 8 november van start met een bijeenkomst in het Mandemakers Stadion in Waalwijk. Op het programma staan een lezing door ontwerper Fred de la Bretonière en een discussie onder leiding van sportverslaggever en ondernemer Humberto Tan.
De Langstraat telde tot de jaren zeventig tientallen leerlooierijen, honderden schoenfabrieken en -fabriekjes en toeleveranciers. Veel schoenfabrieken verdwenen zo'n dertig jaar geleden helemaal of verplaatsten hun productie naar lage-lonenlanden. De reputatie van De Langstraat als middelpunt van de schoen- en lederindustrie werd hierdoor naar de achtergrond verdrongen. Dat was helemaal het geval toen het Nationaal Schoenencentrum in Nieuwegein verrees en niet in Waalwijk.
De meeste fabrieken verdwenen, maar er kwam wel iets voor terug: de handel in schoenen en leder. In Waalwijk zijn de Europese toppers op dat gebied te vinden. De schatting is dat jaarlijks tussen de 200 en 250 miljoen paar schoenen vanuit Waalwijk verhandeld worden. Uit onderzoek van de Rabobank is gebleken dat ongeveer een kwart van de Nederlandse schoen- en lederbedrijven in De Langstraat gevestigd is.
De bank vindt dat de branche-ondernemers meer aan de weg kunnen timmeren. Ze moeten meer elkaars kennis delen, maar ook laten zien dat De Langstraat een belangrijke schakel is in de schoenenwereld. Ze zouden zich samen sterk kunnen maken voor bijvoorbeeld de organisatie van beurzen, exposities en lezingen. De eerste bijeenkomst van de sociëteit moet de aanzet daartoe leveren.