Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, februari 19, 2008

Minder illegaal afval op straat door goa's

KAATSHEUVEL - Op de meest onverwachte momenten, overdag, 's morgens vroeg of 's avonds laat, zijn ze te zien in het buitengebied of in de wijken van Kaatsheuvel en Loon op Zand. De drie gemeentelijke opsporingsambtenaren (goa's), Jan Treffers, Roland van Delft en Geert Moolenschot. En hun aanwezigheid heeft effect.

Cijfers over de activiteiten van de opsporingsambtenaren in het laatste kwartaal van 2007 tonen dat aan. "Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2006 is de helft minder zwerfvuil en illegale stortingen geconstateerd", aldus het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand.

Het aantal constateringen daalde van 85 naar 47. Terwijl de goa's het eerste jaar vooral waarschuwend bezig waren, wordt er nu ook geverbaliseerd. "En nu we aan het schrijven zijn, zal ook het hondenpoepprobleem wel minder worden", stellen Treffers en Van Delft.

De goa's zijn, volgens een woordvoerster, al bijna twee jaar de ogen van de gemeente. Ze surveilleren op zaken die in de algemene plaatselijke verordening zijn geregeld. Daartoe behoren ook vernielingen aan bijvoorbeeld straatmeubilair, verkeerd parkeren of gedrag van hangjongeren.

In hun contacten met de burgers hebben ze ook een 'opvoedende' taak. "Maar inwoners spreken ons ook zelf aan met tips en klachten." Boetes uitschrijven gebeurt vooral bij overtredingen die met afval te maken hebben. Daartoe horen ook het niet binnen een dag weer binnenhalen van geleegde containers. "En een vuilniszak naast de container is ook een illegale storting", aldus Treffers. In het buitengebied treft hij onder meer kasten, bankstellen, maar ook hennepafval aan.