Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juni 06, 2008

Aanpak van grote overlast bij hoosbui

KAATSHEUVEL - Bewoners van de Sweensstraat in Kaatsheuvel moeten bij flinke hoosbuien niet meer bang hoeven te zijn voor vloeren waar het rioolwater overheen loopt.

De gemeente Loon op Zand wil extra maatregelen nemen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Vooral ter hoogte van de Sweensstraat 29 zijn er problemen. De bewoners hadden de afgelopen jaren al twee keer te maken met ernstige wateroverlast. De vloeren van hun woning en garage kwamen blank te staan met rioolwater, toen het heel hard regende. Ook de buren kampen met wateroverlast. Deze overlast in de woningen is onacceptabel, concludeert de gemeente.

In de buurt van de Sweensstraat 29 ligt het rioolgemaal, waar het rioolstelsel van Kaatsheuvel afwatert. Het probleem is dat de woning heel laag ligt ten opzichte van de omgeving. Als het heel hard regent, komt rioolwater op straat te staan. Het water stroomt dan naar het laagste punt en dat is dus in de woning.

Om het pand beter te beschermen, gaat de gemeente de lange inrit naar het rioolgemaal en het bergbezinkbassin 20 centimeter verlagen. Ook het kruisingsvlak bij de Sweensstraat-Beethovenstraat wordt verlaagd.

"Bij extreme situaties zal het met regenwater verdund rioolwater dan over de weg richting de waterloop stromen", legt de gemeentewoordvoerder uit. "De hoop is dat het water zo uit de woningen blijft."

De klus bij de Sweensstraat gaat zo'n 40.000 euro kosten. De gemeente wil vaart zetten achter de aanpak van het probleem. Wanneer de maatregelen precies worden uitgevoerd, is nog niet bekend. De bewoners zullen daarover worden ingelicht.

De Kaatsheuvelse Sweensstraat wacht nog een grote herinrichting. Als de weg op de schop gaat, wil de gemeente ook meteen een extra maatregel nemen tegen de wateroverlast. Het gaat hierbij om een 'structurele verlaging' van de weg. De 'laaggelegen' woningen moeten zo beter beschermd worden tegen overlast bij hevige buien.