Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, september 05, 2008

'Gildenbond is al een bruisend hart'

KAATSHEUVEL - Na tien jaar legt Harrie van de Made (68) de voorzittershamer van de Gildenbond in Kaatsheuvel neer. "Eens moet je zeggen dat het goed is geweest", zegt de bescheiden Waalwijker. Van de Made weet nog precies welke problemen hij bij zijn aantreden aantrof.

Het Loonse gemeentebestuur wilde de Gildenbond weg hebben en draaide de subsidiekraan dicht. De gebruikers besloten toen de exploitatie zelf op zich te nemen. Een optimistisch rapport wees uit dat het mogelijk moest zijn. "Iedereen heeft er de schouders onder gezet en zo is het vrijwilligersconcept geboren."

Van de Made werkte achter de schermen hard om het imago omhoog te krikken. Na vele gesprekken met de politici kreeg het bestuur geld van de gemeente voor milieumaatregelen die nodig waren. Maar de staat van het gebouw bleef hem een doorn in het oog. Van de gemeente mocht het geld dat bestemd was voor de milieuaanpassingen gebruikt worden om een zaal aan te bouwen. "De vrijwilligers hebben door hun zelfwerkzaamheid bij de bouw van de zaal een monsterprestatie geleverd. Het vrijwilligersconcept begon respect af te dwingen."

Ondanks dat de Gildenbond een oud pand was trok het aantal gebruikers aan en liep de exploitatie goed. Maar het gebouw moest hoe dan ook gerenoveerd worden. "We hebben een goedkope lening af kunnen sluiten en we kregen van de gemeente een jaarlijkse bijdrage van 45.000 euro om de lening af te lossen. Er staat nu een prachtig gebouw". Maar volgens Van de Made is het vrijwilligersconcept niet geheel houdbaar. "Er moet professioneel beheer komen". Nu is subsidie aangevraagd voor het aantrekken van beroepskrachten. "Subsidie voor beheer zou voor mij de kroon op het werk zijn, want met de Gildenbond heeft de gemeente al een bruisend hart met een eigen identiteit."