Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, september 03, 2008

'Komst winkelmall is desastreus'

LOON OP ZAND - De bouw van een grote shopping mall in Tilburg-Noord heeft 'niet minder dan desastreuze' gevolgen voor de gemeente Loon op Zand.

Tot die conclusie komt het Loonse college. In een brief aan de Tilburgse collega's verzoekt het daarom heel dringend de verdere onderzoeken naar zo'n mega-winkelcentrum te staken.

Het Loonse college ziet de plannen voor de mall als een grote bedreiging. Winkels in Kaatsheuvel en Loon op Zand zullen de omzet flink zien dalen, wanneer in Tilburg een mega-winkelcentrum verrijst, is de vrees. Onderzoeken bevestigen dat, stelt wethouder Wim Aussems. Zo zou de mall in Loon op Zand zeker vijftien procent weghalen van de bestedingen op bijvoorbeeld het gebied van mode, boeken en sportartikelen. "En we zijn juist nu druk bezig de winkelgebieden in de dorpen te versterken", aldus Aussems. "Dat is ook voor de leefbaarheid van groot belang."

Verder voorziet het Loonse college een enorme verkeerstoename op de N261 (tussen Waalwijk en Tilburg) en de omliggende wegen als de mall er komt. "Het plan zal leiden tot een verminderde bereikbaarheid van de dorpen Loon op Zand, De Moer, Kaatsheuvel en Efteling, keukenboulevard en andere diensten en bedrijven in de gemeente", stelt het. Ook zal de ombouw van de drukke N261 jaren vertraging oplopen door de eventuele bouw van de mall, voorspelt het college. "En daar zitten we niet op te wachten."

Een groot winkelcentrum levert weliswaar veel werkgelegenheid op, maar zuigt mogelijk juist uit de gemeente Loon op Zand veel werknemers weg. "Gezien de krapte op de arbeidsmarkt kun je een verschuiving verwachten", meent het college. "Met als gevolg een nog grotere krapte aan werknemers. Sectoren als toerisme, recreatie, zorg en logistiek zullen de dupe worden van zo'n groot project in de omgeving." Voor de gemeente Loon op Zand zijn de risico's onacceptabel hoog, stellen B. en W.

Verder maken ze zich zorgen over het 'kwetsbare' gebied tussen Kaatsheuvel en Tilburg. "De bouw van een mall vormt een bedreiging voor de ecologische hoofdstructuur en groene hoofdstructuur."

Naast Loon op Zand hebben meerdere gemeenten Tilburg verzocht de medewerking aan de mall te staken, zoals Waalwijk, Breda, Den Bosch, Eindhoven en Helmond.